Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Drágulhat a műszaki vizsga

Szerző: Bneu Edina, – 2012-04-21 13:42:39

16 ezer helyett 22 ezer forintot kell majd fizetni a műszaki vizsgáért, de többszörösére drágulhat a pályaalkalmassági vizsgálat is. A kormány májusban dönt az áremelkedésekről.


Az átírási illeték, a biztosítási- és cégautó-adó után emelkednek a gépjárművek forgalomba helyezési, valamint a műszaki vizsga díjai is. Utóbbiért az eddigi 16 ezer helyett 22 ezer forintot kell majd fizetni. A motoroknál több mint kétszeres lesz az áremelkedés. De többszörösére drágul a pályaalkalmassági vizsgálat is.

A műszaki vizsgán először az alváz és a motorszámot ellenőrzik, majd a féket és a lengéscsillapítókat is megvizsgálják. Ezután jönnek a fényszórók. A híradóban bemutatott Szloboda Tamás autóját most rendben találták. Úgy vélte, szerinte akkor lenne jogos díjemelés, ha a szolgáltatás színvonala is emelkedne. "Felhívnák a tulajdonos figyelmét arra, hogy mi az, ami problémás vagy a közeljövőben problémás lehet, és netalántán nem arra játszanának sok helyen, hogy az autót kirúgják, és újabb vizsgára köteleznék" – nyilatkozta Szloboda Tamás.

Jelenleg a műszaki vizsga a személygépkocsiknál valamivel több mint 16 ezer forintba kerül. Ez 22 ezer forintra növekedhet a jövőben. De emelkedne a segédmotorok, a motorok, a mezőgazdasági vontatók és a pótkocsik vizsga díja is.

A híradónak nyilatkozó szakember attól tart, hogy egyre többen próbálják majd ezt megspórolni. "A jelentős árdrágulásnak következménye lehet az, hogy az utakon több olyan autó jelenik meg, amelyiknek nincsen műszaki vizsgája" – mondta Szőnyi Zoltán, a Duna Autó igazgatója.

Becslések szerint már most 10 autóból 1 lejárt forgalmi engedéllyel közlekedik, s az ilyen autók balesetveszélyesek. Az autóklub ellenzi a műszaki vizsga drágulását. Az üzemanyagárak már így is nagy terheket okoznak az autósoknak. "Ez a 20 százalékos díjemelés nagyon komoly érvágás az autósok számára. Emellett semmilyen többletszolgáltatással nem fog rendelkezni a műszaki vizsga, semmilyen technológia nem változik benne" – közölte Lovas Károly Róbert, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

A műszaki vizsga mellett többszörösére drágulhat a pályaalkalmassági vizsgálat is. A kormány várhatóan májusban dönt az áremelkedésekről.

(Duna Híradó)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó