Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu
A hagyományos ünnepi édesség a bejgli, így hát a karácsony a dióbél és a mák szezonja. Egyre több vevő keresi már a piacokon és a boltokban a diót és a mákot, az árak láttán felkapják a fejüket.Egy kiló héjas dióból 25-30 dkg dióbél jön ki.
Dióból az idei termés jónak mondható, maga a dió is nagyon szép, ám annyi munka van vele – szárítás, törés -, hogy a kilónkénti 2000-3000 forintos ár alá nem tudnak menni a termelők – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Fontos az év minden napján elrágcsálni néhány szem diót. A dió ugyanis teljes értékű táplálék, szénhidrátot, zsírt és fehérjét egyaránt tartalmaz. A legújabb kutatások szerint napi 50 gramm dió fogyasztása nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A népi gyógyászatban vértisztítóként, bél- és gyomorhurut kezelésére használják.
A diós bejgli mellé persze kell a mákos is. A mákot azonban megviselte a nyári szárazság, a gubók is kisebbek voltak, mint az előző években. A kevesebb termés okozta kiesést a termelők igyekeznek áremeléssel pótolni.
„Az idei mák termése nagyon gyenge az időjárás miatt. Nagyon meleg volt és eső alig esett, muszáj emelni az árakat” – mondta el egy termelő a Kossuth Rádióban.
A mák kilónkénti ára 1400-2000 forint körül mozog, de van, ahol ennél is többet kérnek érte.
A sípszó után hagyjon üzenetet!