Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Célzott Biztonsági Felülvizsgálat a paksi atomerőműben

Szerző: Vörös István, – 2011-08-16 12:35:38

A Paksi Atomerőmű Zrt.-ben semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a fukushimai tapasztalatok ismerete alapján. Az atomerőmű az augusztus 15-i határidőig megküldte jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) előrehaladtáról. Az OAH által, a fukushimai baleset hatására elrendelt vizsgálat eddigi eredményei szerint a paksi atomerőmű védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben.


A japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett súlyos reaktorbaleset hatására az európai országok még áprilisban elhatározták, hogy atomerőműveikben célzott biztonsági felülvizsgálatot, ún. „stressz-tesztet” folytatnak le. Ehhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal 2011. május 2-án írta elő a Paksi Atomerőmű Zrt. számára a felülvizsgálat végrehajtását, amelyhez átadta az annak tartalmi követelményeit leíró dokumentumot is. Ez alapján kezdte meg az atomerőmű a vizsgálatokat, amelyek az erőmű 2011. június 30-i műszaki állapotára vonatkoznak.

A folyamat mostani állapotáról szóló jelentést augusztus 15-ig kellett megküldenie az atomerőműnek a hatóság felé. Az eddigi vizsgálatok azt igazolták, hogy a létesítmény blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is. Az atomerőmű védettsége a vizsgált kulcseseményekkel szemben jónak bizonyult.

Az eddigi főbb megállapítások között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen. Az évekkel korábban végrehajtott megerősítések eredményeként a paksi atomerőmű blokkjain földrengések esetén teljesülnek az alapvető biztonsági funkciók, így egyebek mellett biztosított a reaktor leállítása és lehűtése. A telephely feltöltési szintjénél magasabb árvíz-szinttel, illetve a telephely elárasztásával a létesítmény sajátosságai miatt nem kell számolni. A Duna – ritkán előforduló –, rendkívül alacsony vízszintje esetén az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel rendelkezik a helyzet biztonságos kezeléséhez. A következő időszakban az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát is értékelik majd különböző vizsgálatokkal.

Az elemzés természetesen kitért az egyik legfontosabb biztonsági kockázatra, az áramellátás esetleges pótlására, ami a létesítmény hűtésének elengedhetetlen követelménye áramkimaradás esetén. A vizsgálat itt is azt állapította meg, hogy a létesítmény erre az esetre is felkészült.

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat a következő időszakban is folytatódik, a végleges jelentést 2011. október 31-ig küldi meg az atomerőmű az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A vizsgálatok alapján rögzíthető, hogy a fukushimai tapasztalatok feldolgozása és a célzott biztonsági felülvizsgálat jelenlegi, előzetes eredményei azonnali beavatkozásokat nem tesznek szükségessé. A felülvizsgálat rámutatott arra, hogy a rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben a meglévők mellett további műszaki lehetőségek is kínálkoznak az atomerőmű védettségének fokozására, a tartalékok növelésére. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések meghatározása a végleges jelentésben történik meg.

A Paksi Atomerőmű Zrt. a vizsgálat további eredményeiről is folyamatosan tájékoztatja majd az illetékes hatóságokat és a közvéleményt.

Az előrehaladási jelentés az atomerőmű honlapján elérhető.

Mittler István

kommunikációs igazgató

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó