Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Cápatámadások Ausztráliában: dollármilliók a hajtóvadászatra

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-28 14:45:24

A halálos áldozatok számának növekedése miatt indít programot a kormány.



A fürdőzőket ért halálos támadások számának növekedése miatt fokozza a cápákkal szembeni fellépését az ausztrál kormány. Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália tartomány kormányfője csütörtökön egy 6,85 millió ausztrál dolláros programot mutatott be, amely a cápák felkutatását, regisztrálását és megölését tűzi ki célul.
Norman Moore halászatért felelős miniszter szerint ennek segítségével a jövőben az is megelőzhető lesz, hogy a népes strandokat nagy fehér cápa egyáltalán megközelítse. A program kétmillió dollárt szán a cápák vadászatára és megölésére, ugyanekkora összeget az állatok felkutatására és regisztrálására. Ennek keretében jeladóval látják el a tengeri ragadozókat, amely lakott területek felé közeledésükkor riasztja a lakosságot a médián keresztül.
A fennmaradó keretből jet-skivel látják el a mentőosztagokat, és okostelefonokra való alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel támadás esetén riasztást lehet leadni. A kormány a programmal a cápatámadások számának szokatlan mértékű növekedésére reagált. Egy éven belül ugyanis öt embert ölt meg cápa az ausztrál partoknál, miközben korábban általában legfeljebb egy ember esett cápa áldozatául évente. A szakértők szerint ez a népesség és a vízi sportok népszerűségének növekedésével hozható összefüggésbe.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint viszont továbbra is a cápák állnak vesztésre az emberekkel szemben. 2011-ben ugyanis világszerte 75 cápatámadást regisztráltak, amelyből 12 végződött emberi halállal. Ezzel szemben évente mintegy százmillió cápa végzi a halászhálókban vagy válik egyéb módon az emberi tevékenység áldozatává.
(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó