Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szíria: meghosszabbították az ENSZ-vizsgálóbizottság mandátumát

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-28 14:44:15

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa fél évvel meghosszabbította a szakértői bizottság mandátumát, amely a szíriai konfliktus idején elkövetett háborús bűntényeket vizsgálja.



A testület mandátuma szeptember végén járt volna le, meghosszabbítását az arab országok javasolták. A szavazáson a tanács 47 tagja közül 41 támogatta a hosszabbítást, három ország - Kína, Kuba és Oroszország - ellene voksolt, három ország pedig tartózkodott.
A Sérgio Pinheiro vezette, független szakértőkből álló testület egyéves fennállása óta körülbelül 1100 embert - a jogsértések kárvallottait, áldozatokat, menekülteket és disszidenseket - hallgatott meg, de Damaszkusz nem engedélyezte, hogy az ország területén vizsgálódjon. Legutóbbi, szeptember közepén készített jelentésében a szakértői bizottság úgy foglalt állást, hogy a szíriai kormányerők háborús és emberiesség ellen bűntényeket, illetve más, súlyos jogsértéseket követtek el, de az ellenzéki erők számlájára is írhatók háborús bűntények.
A testület szerint a súlyos háborús bűncselekmények "száma, ritmusa és intenzitása" fokozódott az augusztus közepén kiadott előző jelentés óta, és az esetekért mindkét oldal felelős, bár nem egyenlő arányban: a kormánycsapatok és az oldalukon harcoló sabiha milícia bűntettei súlyosabbak.
A testület átadta az ENSZ emberi jogi irodájának a második, titkos listát, amelyen a feltételezett háborús bűnösök neve szerepel. Arra tett javaslatot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Svájc azt javasolta, hogy Carla del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntényeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék egykori főügyésze is csatlakozzon a bizottság munkájához. Értesülések szerint erről még napközben dönthetnek.
(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó