Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Budafokot is elérhette a radioaktív felhő

Szerző: Bneu Edina, – 2011-03-31 12:37:18

Budafokon jód-131-es izotóp volt a levegőben, de alig kimutatható mértékű, így az emberek egészségét egyáltalán nem veszélyeztette - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója.

Szlovák beszámolók szerint a szokásos sugárzási érték ötszázszorosát mérték kedden az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei. Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett - írta az Index. A szlovákiai jelenség arra utalhat, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotóp-felhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is. Ez azonban nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak sokszorosa ugyan, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek, és mindez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban.

Egy neve elhallgatását kérő egyetemi kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Magyarországon nem várható egészségkárosodás a japán atomerőmű károsodása miatt - erősítette meg a Független Hírügynökségnek az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója szerdán. Turai István beszélt arról is, hogy a szerda reggeli mérési adatok szerint Budafokon minimális mértékben mutattak ki a levegőben atomerőművi eredetű, jód-131-es izotópot. Ennek koncentrációja éppen csak kimutatható nagyságú volt, mikrobecquerelnyi mértékű. Pajzsmirigy-betegség gyanúja esetén vagy diagnosztikai vizsgálatoknál ennél nagyobb dózist, megabecquerelnyit alkalmaznak, és még az sem károsítja a pajzsmirigyet.

 

(FH)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

A NATO uralja Líbiát!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó