Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Betiltaná a kormány a gyerekeknek az energiaitalt

Szerző: Korsós Éva, forrás: hvg – 2014-04-29 04:58:44

Jelenleg szinte semmi sem szabályozza az energiaitalok összetételét, pedig a kiskorúak - 10-14 éves gyerekek is - igen sokat fogyasztanak belőlük. A tiltás azonban nem olyan egyszerű.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság keresi a módját, hogy megtilthassa a gyerekek energiaital-fogyasztását - értesült a Pénzcentrum.

A statisztikák elég szörnyűek: a 10-14 éves gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire - derült ki az OÉTI 2010-es felméréséből. 2014-ben áprilisig 358 ember lett rosszul energiaital miatt, a 74 százalékuk 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves gyerekek is akadtak.

Egyértelmű, hogy az energiaital káros anyagokat tartalmaz, de a tiltás mégsem egyszerű, mert ahhoz először definiálni kellene az energiaitalt. A chipsadó bevezetése miatt sok gyártó trükközni kezdett az energiaitalok összetételével. Gyakran 17-20 féle alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami a vizsgálatot és a hatásfelmérést megnehezíti.

Jelenleg egyetlen kötelezettsége van a gyártóknak, ha az ital koffeintartalma nagyobb, mint 150 mg/liter, fel kell tüntetniük a címkén, hogy "magas koffeintartalom". Ezen túl azonban semmi sem szabályozza az energiaitalok összetételét: általában koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat tartalmaz.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó