Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Befejeződik Orbán Viktor szaúd-arábiai látogatása

Szerző: Korsós Éva, – 2011-10-05 07:21:32

Ma zárul Orbán Viktor miniszterelnök háromnapos szaúd-arábiai látogatása.

A kormányfő délelőtt megbeszélést folytat a magyar delegáció üzletembertagjaival, majd látogatást tesz a rijádi Abdel-Azíz Király Kulturális Központban.A magyar politikai-üzleti delegáció Orbán Viktor vezetésével hétfőn érkezett Rijádba - a magyar kormányfő szavai szerint elsősorban azzal a céllal -, hogy újrainduljon Magyarország és Szaúd-Arábia között a politikai párbeszéd, és megkezdődjön a gazdasági együttműködés. A magyar miniszterelnök - miután hétfőn fogadta őt Szaúd-Arábia királya - keddi tárgyalásait a szaúdi tanácskozó gyűlés (súra) elnökénél kezdte. Az Abdalláh as-Sejkkel folytatott megbeszélésen Orbán világossá tette, hogy Magyarország nagy munkában van, zajlik az ország teljes újjászervezése, átalakítása. Elmondta továbbá, hogy új alaptörvénye született az országnak, s elindult a közigazgatás, az oktatás, a nyugdíjrendszer és az egészségügy átszervezése.Mindennek eredményeként Magyarország egy-másfél év múlva egy nagyon versenyképes ország lesz - hangsúlyozta a kormányfő.

 A találkozón a 150 tagú, tanácsadói joggal bíró súrának az elnöke és több tagja kifejezte reményét, miszerint Magyarország képes lesz arra, hogy véghezvigye átalakítását, és e változások hasznosak lesznek a magyar-szaúdi kapcsolatok szempontjából is.

Orbán Viktor később beszédet mondott a szaúdi kereskedelmi és ipari kamarák tagjai előtt, ahol arról szólt, hogy "furcsa fordulatot" vett a globalizáció folyamata, ugyanis míg egy bizonyos ideig a nyugati országok érdekét szolgálta, addig mostanra "a dolog megfordult", és a nem nyugati országok - például Kína és Szaúd-Arábia - használják ki az előnyét. Magyarország alkalmazkodni akar ehhez - folytatta -, és a meglévő nyugati szövetségei mellé szeretne stratégiai együttműködést kiépíteni olyan országokkal, mint például Szaúd-Arábia.Kiemelte: Európa is komoly változásokon megy keresztül, és a kontinensnek nagymértékben át kellene alakulnia ahhoz, hogy versenyképes legyen a világ más részeivel. Európa jelen pillanatban nem képes ezt az átalakulást végrehajtani, s ezért feszültségekkel teli, válságos évek elé néz a kontinens - mutatott rá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy mindez nem egész Európára nézve igaz, "olyan öt-tíz év elé nézünk" ugyanis, amikor az európai gazdaság növekedését elsősorban nem a régi hagyományos, nagy európai gazdaságok adják majd, hanem inkább a Balti-tengertől az Adriai-tengerig húzódó közép-európai térség.

Orbán Viktor Magyarországot is úgy ajánlotta a szaúdi gazdasági élet szereplőinek figyelmébe, mint ennek az erőteljesen fejlődő régiónak a központi országa

A kormányfő beszédében felidézte, tíz évvel ezelőtt már járt Szaúd-Arábiában, és akkor is azért érkezett a közel-keleti országba, amiért most: "nyitnunk kell a világ ezen része felé". A szaúdi-magyar kétoldalú kapcsolatokról azt mondta, szeretné, ha azok "élőbbek" lennének. Ennek jegyében javaslatot tett egy szaúdi-magyar közös bizottság létrehozására.

 A tanácskozáson - amelyen a delegációval érkező magyar üzletemberek is részt vettek - Abdalláh S. al-Mobty, a Szaúdi Kereskedelmi és Ipari Kamarák Tanácsának elnöke felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szaúdi-magyar együttműködés szintje mindeddig elmaradt a kívánatostól, holott szerinte az egészségügyben, az oktatásban, a megújuló energiaforrások területén, a gyógyszeriparban, valamint a mezőgazdaságban is lenne lehetőség a kooperációra. A tanács elnöke egyúttal kérte Orbán Viktor segítségét abban, hogy minél hamarabb megköthessék az Európai Unióval a szabadkereskedelmi megállapodást.

A keddi nap folyamán a miniszterelnöki delegáció - amelynek tagja mások mellett Martonyi János külügy-, Matolcsy György nemzetgazdasági és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója - látogatást tett az Abdel-Azíz Király Tudományos és Technológiai Városban is.

(MTI)


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó