Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Bálnahús jár a menzán Japánban

Szerző: Gábor János, – 2010-09-07 12:03:53

A bálnahús 2005 óta egyre nagyobb teret nyer a japán iskolai étkeztetésben - derül ki a Kyodo News japán hírügynökség napokban közzétett felméréséből. A bővülés hátterében az állhat, hogy a fogyasztást ösztönző program keretében a menzák olcsón tudják beszerezni a bálnahúst, ráadásul egyes bálnavadászattal foglalkozó települések is próbálják átadni a gyerekeknek ezt a hagyományos étkezési kultúrát. Japánban mintegy 29 600 állami általános és - a magyar hetedik, nyolcadik és kilencedik osztálynak megfelelő - középiskola biztosít ebédet diákjainak.



Ezek közül 5355 intézmény - az összes iskola 18 százaléka - válaszolta azt, hogy a 2010 márciusáig tartó egy évben legalább egyszer szerepelt bálnahús az ebédmenüben - derül ki az idén június és augusztus között végzett felmérésből. A japán cetkutató intézet, amely többek között a kutatási célú állami bálnavadászatért is felelős, az önkormányzatoknak a piaci ár egyharmadáért biztosítja a bálnahúst, amennyiben iskolai étkeztetésre szánják. A kormány növelni szeretné a bálnahús fogyasztását, mivel a kutatási célú vadászatból származó húskészletek már 4 ezer tonnára rúgnak.

A japán bálnavadászat csúcsán, 1962-ben az éves húskínálat elérte a 220 ezer tonnát. A kereskedelmi célú bálnavadászat 1980-as években bevezetett nemzetközi tilalma következtében a kínálat az 1990-es évekre mintegy 1000 tonnára csökkent. Ekkoriban tűnt el a bálnahús az iskolai menzák menüjéből is.


A szigetország 2005-ben 750-ről 1200 tonnára növelte az évi - kutatási célú - bálnavadászat mennyiségét arra hivatkozva, hogy a vadászott fajok populációi növekedésnek indultak. Ennek következtében a kínálat 2006-ra elérte az 5487 tonnát, az árak pedig a csúcshoz képest a felükre estek. Ennek ellenére a fogyasztás alig növekedett. Ezt orvosolandó a cetkutató intézet és a halászati hivatal diszkontáron kezdte kínálni a bálnahúst az oktatási és egészségügyi intézményeknek.

Japán 1987-ben hagyott fel a kereskedelmi célú bálnavadászattal, ettől kezdve csak kutatási céllal ejtik el a tengeri emlősöket, amelyek húsát "melléktermékként" árusítják a piacon. Egyes bálnavadászat-ellenes országok és szervezetek éles kritikával illetik Japánt, mivel nézetük szerint a szigetország a tudományos kutatás örve alatt valójában továbbra is kereskedelmi vadászatot folytat.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

MEGSZÓLALTUNK FINNORSZÁGBAN!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó