Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

MEGSZÓLALTUNK FINNORSZÁGBAN!

Szerző: Vörös István, – 2010-09-06 17:56:32

"Ez egy csoda!" Legalábbis ez volt az első reakciója stábunk valamennyi tagjának, mikor hétfőn megkaptuk Jussi Suokas, 55 éves Finnországban élő tanárember levelét, aki mellesleg különféle rádió-hangok összegyűjtésével foglalatoskodik. Azóta tudjuk, hogy a csodának van "becsületes neve" is, de minderről később!


Jussi Suokas és felesége, Riitta

A történet lényege, hogy a lelkes író egy kelet-finnországi településen, csaknem 2500 kilométer távolságban Kalocsától, a nyáron elcsípte rádiónk, a Korona FM100 adásának egy apró szeletét - na nem az interneten! Saját kültéri antennáját használta! Mivel éppen a Korona Krónika és Rumi Laci kollégánk hangjának a foszlányait sikerült elkapni, melyben felcsendül a jól ismert "Híreinket elolvashatod, meghallgathatod a www.koronaradio.hu weboldalon!" szignál, Jussi felkereste az oldalunkat és a rajta található kontakt e-mailt. Első ízben nehézkes magyarsággal írt nekünk, majd - a félreértések elkerülése végett - mondanivalóját angolul is csatolta, azzal a hanganyaggal együtt, melyet Finnországban rögzített, mikor a 100 MHz-en egyetlen perc erejéig Rumi Laci, Bneu Edina és Mike Szilvi szólt az éterben.


Finnország - Joensuu: itt hallották a Korona adását

Lássuk hát a levél magyar fordítását, és örüljünk neki együtt,. hogy igenis vannak még ilyen emberek!

"Üdvözlet Finnországból!

 

Jó híreim vannak rádiójuk számára. Idén június 6-án halovány FM-foszlányokat hallhattunk, és az egyike a 100 MHz-en szólalt meg.

Az alábbi állomásazonosítót hallottam: "... hírek...www.koronaradio.hu...", az Önök ideje szerint délelőtt 11 óra után 9 perccel. A jel hamar meg is szűnt.

Felvettem a hallottakat, és levelem mellé csatoltam MP3 formátumban. Mit szólnak hozzá; szép hosszú utat tett meg a jelük idén nyáron, nem igaz?!

Talán most azon tűnődnek, hogy is lehetséges mindez? Nos, esetenként az atmoszféra olyannyira ionizált, hogy visszaver különféle FM jeleket néhány pillanat erejéig. Ezt a jelenséget E-sporadic-nak, vagy ionszférikus terjedésnek hívják, és főként a nyári hónapokban megfigyelhető, de igazán ritkán játszódik le.

Az én vevőkészülékem egy hagyományos Sony ST-S505ES sztereo tunner, antennaként pedig hétköznapi, kültéri Yagi antennát használok, mely 8 elemből és egy erősítőből áll.

A távoli jelek "vadászata" kedvenc időtöltéseim egyike, ezért is szereltem fel erre alkalmas antennát.

Jussi Suokas vagyok, 55 éves, és feleségemmel, Riittával tanárként keressük kenyerünket. A fiunk, Matti idén ünnepelte 20. születésnapját, és házunkon kedvenc macskánkkal osztozunk Joensuuban, Kelet-Finnországban.

Mindennapi tevékenységükhöz sok sikert és minden jót kívánok! Rövid "találkozásunk" emléke képpen kérem, írjanak egy sort, ha levelem "célba ért". Ezzel Önök is hozzátennének egy apró szeletet rádiós-tevékenységem gyűjteményébe.

 

Jussi Suokas"



Ez az antenna fogta az alább meghallgatható adás-foszlányt

... alább pedig meghallgathatják, hogy Finnországban mit hallhattak a rádiók 100-as FM hullámán, de előtte szóljunk ahhoz az emberhez, aki mindezt megosztotta velünk:

Köszönjük Jussi, és további jó egészséget kívánunk hivatásod és hobbid minden pillanatához: A Korona FM100 csapata!


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó