Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az USA űrbe megy - folytatódik az űrprogram

Szerző: Gábor János, – 2010-02-18 09:34:43

Barack Obama amerikai elnök közölte a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronautákkal: az Egyesült Államok folytatja az űrkutatást. Két héttel korábban jelentették be, hogy kikerül az amerikai költségvetésből a Holdra való visszatérés programja. Az ISS-n dolgozó amerikai, orosz és japán űrhajósokkal, valamint az Endeavour űrrepülőgépnek az űrállomáson tartózkodó legénységével létesített videoösszeköttetés során az amerikai elnök közölte: büszke rájuk. Obama kijelentette: eltökélt az emberek részvételével történő űrkutatás folytatásában és támogatja az amerikai űrhajózási ügynökséget (NASA).



"A NASA iránti elkötelezettségünk töretlen" - szögezte le az amerikai elnök.

A február 1-jén benyújtott költségvetési törvénytervezetből kikerült a Constellation űrprogram. Az előző amerikai elnök, George W. Bush hivatali idejében, 2004-ben indult Constellation keretében folyt az Orion űrrepülőgép fejlesztése. Az újgenerációs űrhajó a tervek szerint 2015-től vihetne űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a Naprendszer más részeire. A program egyik célkitűzése az volt, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra.

Egy szakértői testület - amelyet Barack Obama amerikai elnök bízott meg az űrprogram felülvizsgálatával - ehelyett azt javasolta, hogy a NASA bízzon meg piaci szereplőket olyan űrtaxik kifejlesztésével, amelyekkel amerikai űrhajósok eljuthatnak az ISS-re.

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó