Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A franciák mélyen zsebbe nyúltak Haitiért

Szerző: Gábor János, – 2010-02-18 07:35:36

Franciaország elengedi Haiti adósságát, és ezen felül 270 millió euróval támogatja a földrengés sújtotta ország újjáépítését - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szerdán rövid látogatást tett a karibi országban. A politikus hangsúlyozta, hogy "az újjáépítés eredményeiből az egész országnak részesednie kell, nem csak a lakosság kicsiny részének, és nem csak a fővárosnak, hanem a vidéknek is. Meg kell teremteni a fenntartható fejlődés feltételeit, amely révén a haitiak fokozatosan megszabadulhatnak a kezdeményezést és a nép serénykedését megfojtó külföldi függőségtől" - mondta Port-au-Prince-ben.



"A nemzetközi közösségnek és ezen belül Franciaországnak az a feladata, hogy segítse a haitiakat megszerezni az ellenőrzést a saját jövőjük fölött" - jelentette ki. Sarkozy az első francia elnök, aki ellátogatott Haitiba. Az 1804-ben függetlenné vált volt francia gyarmat Párizsnak mintegy 56 millió euróval tartozik.


Franciaország sátrakkal és vízhatlan ponyvával vesz részt ideiglenes hajlékok építésében a március végére várható esős évszak előtt. Ezek segítségével 200 ezer embert lehet valamiféle fedél alá juttatni. Küld 250 különféle speciális járművet, köztük mentő- és tűzoltó autókat és rendőrségi járőr kocsikat is. Két évre René Préval haiti elnök rendelkezésére bocsát tíz tanácsadót az újjáépítés szervezésére, és vállalta mintegy száz köztisztviselő kiképzését a franciaországi egyetemeken.

Sarkozy üdvözölte a szigeten dolgozó francia társadalmi szervezetek tagjait és az oda küldött francia katonákat is. A francia mentők 16 embert mentettek ki élve a romok alól.

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó