Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az oroszok lerohanták Grúziát! Tényleg?

Szerző: Gábor János, – 2010-03-14 08:57:12

A grúz Imedi televízió  azt jelentette, hogy Dél-Oszétiából orosz csapatok megtámadták Grúziát, s csak a félórás műsor végén közölte, hogy a térségbeli helyzet esetleges kiéleződésének "lehetséges fejleményeit vázolta fel". Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök provokációnak minősítette a grúz tévéállomás műsorát, leszögezvén, hogy a határon minden csendes. Grúziában kitört a pánik, az emberek csomagolni kezdtek és menekülni akartak, a telefonvonalak nem bírták a terhelést, elterjedt, hogy a fiatalokat azonnal behívják katonai szolgálatra. A halálra rémült emberek csak órákkal később tértek magukhoz.A műsorban tényként közölték, hogy Dél-Oszétiában merényletet követtek el Kokojti ellen, mire az elszakadt területről lőni kezdték a határ közelében lévő grúziai Nikozi falut, és az orosz csapatok behatoltak Grúzia területére.  Miheil Szaakasvili elnököt és a kormányt evakuálták - mondta a műsorvezető, majd néhány perc múlva bejelentette, hogy az államfőt megölték, és megalakult a népi kormány, amelynek élén Nino Burdzsanadze áll.

Burdzsanadze korábban Szaakasvili harcostársa és a parlament elnöke volt, ma azonban már ellenzéki, s épp nemrégen tárgyalt Moszkvában.

Az álriport fél órát tartott, és csak utána jelentette be a műsorvezető, hogy a térségbeli helyzet esetleges kiéleződésének "lehetséges fejleményeit vázolták fel".

Az álriport Orson Wellesnek az Egyesült Államokban tömeges pánikot kiváltó A világok harca című rádiójátékát (1938) idézte fel, ugyanis az Eho Moszkvi rádió helyszíni tudósítója szerint Grúziában is kitört a pánik. Dél-Oszétiában is elég nagy rémületet váltott ki a műsor, mert sokan nézik a grúziai televízióadásokat, de az Interfax orosz hírügynökség helyszíni tudósítója szerint végül nem tört ki pánik. 


Grúzia 2008 augusztusában fegyveres erővel próbálta visszahódítani a tőle a Szovjetunió széthullása után elszakadt Abháziát és Dél-Oszétiát, de Oroszország csapataival visszaverte a grúz támadást és behatolt Grúzia területére. A harcok öt nap múlva véget értek, s nem sokkal később Oroszország elismerte mind Dél-Oszétia, mind Abházia függetlenségét. A kialakult helyzet rendezéséről Genfben folynak tárgyalások, amelyek következő fordulója március 18-án kezdődik.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó