Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Amnesztiát kaphatnak a szomáliai kalózok

Szerző: Bneu Edina, – 2012-08-03 15:11:46

A szomáliai kormány kész amnesztiában részesíteni a tengeri kalózokat, ha felhagynak eddigi tevékenységükkel, szabadon engedik a fogságukban lévő embereket, és az eltulajdonított hajókat visszaadják tulajdonosaiknak - jelentette be Sejk Seríf Ahmed elnök, akit a The Times idézett pénteken.


A brit napilap szerint az ideiglenes államfő - akinek a jövő hónapban jár le a mandátuma - kijelentette: a büntetés elengedése mintegy kétezer kalózt érintene. "Aki felhagy az ilyen cselekményekkel, az megbocsátásban részesül majd" - szögezte le az államfő.

Abdiveli Mohamed Ali miniszterelnök ugyanakkor nem a büntetés teljes elengedését helyezte kilátásba. Úgy fogalmazott: a kalózok nem ússzák meg ugyan a gyilkos cselekményeket, de a kormány kész valamilyen "kompromisszumos megoldásra". A kormányfő a brit lapnak megállapította: a békét soha nem lehet erőszakkal kivívni.

Az ENSZ becslései szerint a szomáliai kalózok jelenleg 245 embert tartanak fogságban. Az Európai Unió szerint legalább hét elrabolt hajó van a birtokukban. Duncan Potts tengernagy, a tengeri rablók ellen indított európai haditengerészeti akció parancsnoka június 19-én Brüsszelben kifejtette: a kalóztevékenység csökkent az Indiai-óceánon, de a nemzetközi közösség ébersége nem lankadhat, mert a folyamat visszafordulhat.

Az Atalanta fedőnevű hadművelet 2008 végén kezdődött, és 4-7 hadihajóval azóta is folyik, párhuzamosan a NATO hasonló missziójával.

A tengernagy elmondta: a tengeri rablók tevékenysége főleg Szomália térségében erősödött meg az elmúlt években, de tavalyra már vesztett intenzitásából. Az Atalanta adatai szerint 2011 első fél évében 28 támadás volt, a második fél évben 3, az idén pedig eddig 5. Az elfogott és ítéletre váró, vagy már bebörtönzött kalózok száma az említett forrás szerint 1009-re nőtt.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Szíria: Kofi Annan feladta


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó