Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szíria: Kofi Annan feladta

Szerző: Bneu Edina, – 2012-08-03 15:10:24

A volt ENSZ-főtitkár bejelentette: nem kívánja meghosszabbítani a hónap végén lejáró mandátumát. Ban Ki Mun jelenlegi főtitkár sajnálattal vette tudomásul elődje döntését.


Kofi Annan úgy döntött, hogy nem folytatja a közvetítést a szíriai válság ügyében augusztus vége után, amikor lejár az ENSZ-től és az Arab Ligától kapott megbízatása - jelentette be csütörtökön Ban Ki Mun a világszervezet főtitkára, aki "mély sajnálattal" vette tudomásul elődje döntését.

Annan azzal indokolta elhatározását, hogy "nem kapta meg azt a támogatást, amelyet az ügy megérdemelt volna". Csütörtökön Genfben tartott sajtóértekezletén rámutatott, hogy a nemzetek közössége megosztott, s mindez tovább bonyolította feladatainak teljesítését.

Csodálatra méltó az az odaadás, amellyel Kofi Annan kiemelkedő képességeit és tekintélyét a bonyolult, és valószínűleg hálátlan feladatnak szentelte - fogalmazott az ENSZ-főtitkár. Ban Ki Mun közölte: tárgyal Nabíl al-Arabival, az Arab Liga főtitkárával arról, hogy ki legyen Kofi Annan utóda.

Oroszország sajnálattal vette tudomásul az ENSZ-megbízott döntését - közölte Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete. Megértjük a döntést. Sajnáljuk, hogy ezt választotta. Nagyon erősen támogattuk Kofi Annan erőfeszítéseit. Még van egy hónapja, és remélem, hogy ezt az időt a lehető leghatékonyabban használja fel a nagyon nehéz körülmények között" - mondta újságíróknak a diplomata.

Kofi Annant február 23-án nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának, az általa kidolgozott hatpontos rendezési terv azonban holt betű maradt.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó