Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Adele tarolt és rontott a Grammy gálán

Szerző: ORIGO, forrás: origo.hu – 2017-02-13 08:10:54

A 2017-es Grammy-gála előtt a legfontosabb kérdés az volt, hogy a díjakról szavazók is annyira imádni fogják-e Beyoncé Lemonade című albumát, mint a kritikusok, vagy a fontos kategóriákban Adele elnyeri előle a díjakat. Végül ez utóbbi történt, Adele viszont a nagy öröm mellett idén sem úszta meg látványos baki nélkül a gálát. A show-ból a Twenty One Pilots alsónadrágos akciója és a királynőként tündöklő vesztes, Beyoncé is emlékezetes marad.

hirdetés

hirdetés

Az 59. Grammy-gálával kapcsolatban mindenki azt találgatta, hogy Beyoncé zeneileg kifejezetten kísérletező és komoly témákat feszegető új albumát vagy Adele hagyományosabb, óriási eladási számokat generáló lemezét fogja-e értékelni az amerikai Hangfelvétel-művészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája. Beyoncé összesen 9, míg Adele "csak" 5 jelölést kapott, viszont a verseny azért volt különösen izgalmas, mert mindkettőjüket jelölték a legfontosabb kategóriákban (az év albuma, dala és felvétele).

A vasárnapi díjátadót Adele nyitotta meg a Los Angeles-i Staples Centerben Hello című slágerével, amellyel később meg is nyerte az év daláért és az év felvételéért járó Grammyt. A számot tartalmazó 25, amely Adele harmadik lemeze, az év albumának járó díjat is megkapta, ezzel a brit énekes-dalszerző tarolt a díjátadón.

Ez nem meglepő, mert Adele-t mindig is imádta az akadémia: összesen 15 Grammyt nyert már, és idén az öt jelöléséből ötöt díjra váltott (az év vokális popalbuma és a legjobb szóló popelőadás is az övé lett). Eddig csak háromszor fordult elő, hogy nem nyerte meg azt a kategóriát, amelyben jelölték, még 2009-ben és 2010-ben.

Az egyre érzelmesebb köszönőbeszédeket mondó Adele riválisát is magasztalta: az utoljára átvett, legjobb albumnak járó Grammyt Beyoncénak ajánlotta, akit a kedvenc művészének és a példaképének nevezett.

Beyoncé végül csak a legjobb urban contemporary albumnak járó díjat nyerte meg a Lemonade-dal.

 

Sokan hiányolták David Bowie búcsúalbumának, a Blackstar-nak a jelölését az év albuma kategóriában. A legjobb alternatív album kategóriájában viszont nyert a lemez, és a címadó dal, a Blackstar megkapta a legjobb rockdalnak és a legjobb rockelőadásnak járó díjat is. David Bowie összesen négy posztumusz Grammyt kapott.

Az ikrekkel terhesen fellépő Beyoncé azonban ebben a tekintetben minden kolléganője elől ellopta a show-t. A rajongói által csak Queen Bey-ként emlegetett énekesnő tetőtől talpig aranyba öltözve adta elő a Love Drought és a Sandcastles című dalait a Lemonade albumról. Az egész produkció központi témája az anyaság volt, és Beyoncét saját édesanyja, Tina Knowles konferálta fel.

A szokatlan párosítás miatt Lady Gaga és a Metallica közös fellépését is nagy várakozás előzte meg. A Moth Into Flame-et adták elő a Metallica Hardwired ... to Self Destruct című albumáról, egy hangosítási hiba viszont majdnem elrontotta az egész produkciót: James Hetfield mikrofonja nem szólt, így kénytelen volt Lady Gagáéba énekelni ő is. 

Adele kétszer is színpadra állt a díjátadón előadóként: a nyitódal után ő emlékezett meg George Michaelről a Fastlove feldolgozásával. James Corden azzal vezette fel a produkciót, hogy George Michael biztos büszke lenne arra, hogy Adele énekli el a dalát. Az énekesnőnek viszont kétszer kellett elkezdenie a dalt, mert elsőre hamis volt. Emiatt véletlenül káromkodott, majd többször is elnézést kért a rontásért és a káromkodásért is, és hozzátette, hogy ezt nem csinálhatja most rosszul. Ezzel arra utalt, hogy nagyon kísérti a balszerencse a Grammy színpadán: tavaly az All I Ask című dala közben fellépő hangosítási gondok miatt kellett magyarázkodnia.

A tavaly meghalt zenészek közül Prince-t idézték még meg külön produkcióval: először a The Time játszotta el a Jungle Love és The Bird című számaikat, amelyeknek társírója és producere a popikon volt. Prince saját dalai közül pedig a Let's Go Crazy-t adta elő a lilába öltözött Bruno Mars egy látványos gitárszólóval a szám végén.

A legfontosabb kategóriák nyertesei:

Az év albuma:

Adele – 25
Beyoncé – Lemonade
Justin Bieber – Purpose
Drake – Views
Sturgill Simpson - A Sailor's Guide To Earth

Az év felvétele:

Adele – Hello
Beyoncé – Formation
Lukas Graham – 7 Years
Rihanna feat. Drake – Work
Twenty One Pilots – Stressed Out

Az év dala:

Beyoncé – Formation
Adele – Hello
Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
Justin Bieber – Love Yourself
Lukas Graham – 7 Years

Az év új előadja:

Kelsea Ballerini
The Chainsmokers
Chance The Rapper
Maren Morris
Anderson .Paak

A legjob rockalbum:

Blink-182 - California
Cage the Elephant - Tell Me I'm Pretty
Gojira - Magma
Panic! At The Disco - Death of a Bachelor
Weezer - Weezer

A legjobb urban contemporary album:

Beyoncé - Lemonade
Gallant - Ology
King - We Are King
Anderson .Paak - Malibu
Rihanna - Anti

A legjobb rapalbum:

Chance The Rapper - Coloring Book
De La Soul - And the Anonymous Nobody
DJ Khaled - Major Key
Drake - Views
ScHoolboy Q - Blank Face LP
Kanye West - The Life of Pablo

A legjobb dance/elektronikus album:

Flume - Skin
Jean-Michel Jarre: Electronica 1 - The Time Machine
Tycho - Epoch
Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future
Louie Vega - Louie Vega Starring...XXVIII

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó