Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A Velencei Bizottsághoz fordult az LMP

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-25 11:58:37

Az ellenzéki párt szerint az új választási törvény nem teljesíti azt az igényt, hogy tiszta versenyben és szabadon válasszák meg képviselőiket a választók.


Az új választási törvény tartalmában és szellemében is teljesen ellentétes a bizottság ajánlásával - írta az LMP-s Karácsony Gergely abban a levélben, amellyel a Velencei Bizottsághoz fordult. A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: hazafias kötelességének érezte, hogy felhívja erre a bizottság figyelmét, mert Magyarország nemzeti érdeke, hogy a demokrácia erős legyen hazánkban.

Tavaly decemberben fogadták el

Az ellenzéki politikus levelében közölte: az Országgyűlés 2011. december 23-án fogadta el az új választójogi törvényt, amely alapján a választási rendszer továbbra is vegyes marad, ám ezen belül nőtt az egyéni választókerületekben megválasztott mandátumok súlya. Emlékeztetett arra, hogy az egyéni választókerületi körzetek meghatározásakor a törvény előterjesztői a jogszabály indoklásában és a sajtóban is rendszeresen hivatkoztak a Velencei Bizottság 2002-es választási kódexére.

Mint írta, a jogszabály készítői akkor azzal érveltek, hogy a korábbi törvényi szabályozás óriási különbségeket tett lehetővé az egyes választókerületekben élő választók számát illetően, az új szabályozással ezek a különbségek jelentősen csökkenek.

A képviselő szerint az új szabályozás részben megoldja a területi egyenlőtlenségek problémáját, ehelyett azonban létrehoz egy másikat, mert "az új választókerületi besorolás politikailag tendenciózus". Véleménye szerint ezért a tavaly év végén elfogadott választójogi törvény több ponton is egyértelműen ellentétes a Velencei Bizottság ajánlásával.

Karácsony Gergely arra is kitér, hogy a bizottság ajánlása szerint a határok kijelölésekor tekintettel kell lenni a földrajzi határvonalakra, a törvény ugyanakkor "látványosan megszegi" az ajánlást azzal, hogy olyan választókerületeket hozott létre, amelyeket Magyarország legnagyobb folyója, a Duna, vagy éppen a legmagasabb hegysége, a Mátra oszt meg földrajzilag.

Karácsony: nem volt szakmai egyeztetés

Végül megjegyzi, hogy a bizottság ajánlása szerint a választókerületi határokat egy olyan testület döntése alapján kellene létrehozni, amelyben független szakértők vannak többségben és részt vesznek benne a pártok delegáltjai is, ebben az ügyben viszont - írja - semmilyen szakmai egyeztetés nem történt, ilyen bizottság nem jött létre, a választókerületek határait pedig csak a törvény melléklete tartalmazza, minden indoklás és kifejtés nélkül.

A frakcióvezető-helyettes ezek alapján "teljesen nyilvánvalónak" tartja, hogy a törvény előterjesztői azért hagyták figyelmen kívül az ajánlásokat, mert olyan választókerületi besorolást akartak létrehozni, amely számukra kedvező irányba torzítja a választók akaratát. Úgy alakították ki a körzeteket, hogy a korábbi választási tapasztalatok alapján egyértelműen a Fidesz felé húzó választókerületek az átlagnál jóval kisebbek, a korábban az ellenzék felé húzó körzetek az átlagnál jóval nagyobbak legyenek - fogalmazott.

Előzetes regisztráció?

A Fidesz meghatározó politikusai a sajtóban már felvetették, hogy a választói névjegyzékbe való automatikus bekerülés helyett be szeretnék vezetni az előzetes regisztrációt, "méghozzá meglehetősen rövid határidők alkalmazásával" - jegyezte meg a politikus.

"Ez tovább erősítené a Fidesz hatalmi érdekeit a választások során, mert ez a párt rendelkezik a legrészletesebb adatbázissal a választókról - amelyhez egyébként többek szerint vitatható módon jutott hozzá" - írta a Velencei Bizottságnak az LMP frakció-helyettese.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság - ismertebb nevén az 1990-es megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete, alkotmányjogászokból álló független szakértői testület.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó