Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A Szolidaritás is csatlakozott az LMP akciójához

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-08 11:10:29

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a Lehet Más a Politika népszavazási kezdeményezését, és tagjai részt vesznek az ellenzéki párt által kezdeményezett országos aláírásgyűjtésben is, az LMP pedig arra buzdít mindenkit, hogy vegyen részt a mozgalom szombati Kossuth téri tüntetésén.

A két szervezet mindezt közös közleményben tudatta az MTI-vel csütörtökön, amelyben azt írták: kiemelten fontosnak tartják, hogy széles társadalmi összefogás keretében, aktív, felelősségteljes szerepvállalással "védjük meg a magyar demokráciát, az emberi-, állampolgári- és munkavállalói jogokat".

Egyetértenek abban - olvasható a közleményben -, hogy Magyarország jövőjét nem lehet a munkavállalók kiszolgáltatottságára, a közszolgáltatások leépítésére alapozni. "Olyan országban szeretnénk élni, ahol a versenyképességet a társadalomba történő befektetéssel, az oktatás, az egészségügy, a munkavállalói jogok erősítésével növeljük" - fogalmaztak.

Az LMP arra buzdít minden magyar állampolgárt, hogy vegyen részt a Szolidaritás március 10-i, a szociális- és szabadságjogokért szervezett tüntetésén. Itt mindenkinek lesz módja arra is, hogy aláírják a népszavazási kezdeményezést - zárul a kommüniké.

Szerdán a Demokratikus Koalíció jelezte, politikai támogatást nyújt az LMP népszavazási kezdeményezéséhez, és ha az LMP igényli, megfontolják, hogy közvetlen szervezési segítséget is nyújtsanak. Erre az LMP kampányfőnöke úgy reagált, kampányuk elindításával gyakorlatilag minden egyes állampolgárt felkértek a részvételre, ezért aki szeretné, az gyűjtheti az aláírásokat. "Külön viszont nem kérjük fel sem a Demokratikus Koalíciót, sem Gyurcsány Ferencet" - mondta Vágó Gábor.

Az LMP négy kérdésben gyűjt aláírásokat népszavazás elrendeléséhez: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencvenről emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni; a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

Ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíj-jogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó