Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

A NATO Polgári Védelmi csoportjának idei szemináriumáról

Szerző: Vörös István, – 2011-10-15 16:52:35

2011. 10.04 – 10.06. között tartotta idei szemináriumi ülését a NATO Polgári Védelmi csoportja. A téma a polgári védelem számára új feladatot jelentő biztonsági kockázatok és veszélyhelyzetek voltak. 


A rendezvényt Dr. Tóth Ferenc ezredes, a BM OKF polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta a NATO által nyújtott biztonságot, amelyre a régi és a megjelenő új veszélyek vetnek árnyékot. A főfelügyelő után Ragnar Boe, a NATO Polgári Védelmi csoport elnöke köszöntötte a tagállamok képviselőit, szakértőit. A köszöntők elhangzása után vitaindító előadásokat hallgattak meg a résztvevők. Shane Roberts a Kanadai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet politikai tanácsadója a kockázatok teljes spektrumának a polgári veszélyhelyzeti tervezéssel való lefedéséről értekezett. Elmondása szerint demográfiai kockázatként kell kezelni az elöregedés és a járványszerű elhízás folyamatait, míg komplex problémaként a városiasodást, a multikultúrák kialakulását, a globalizációt (például járványok terjedése) és a kiberizációt (mindennapi számítógép – használat). Az előadás témaköreiből jól leszűrhetjük, hogy a bennünket, térségünket érintő problémák más országoknál is hasonló problémákat okoznak. A második vitaindítót Dr. David McEntire, az Észak-Texasi Egyetem veszélyhelyzet-kezelési professzora tartotta, aki az új fenyegetésekhez, kihívásokhoz való polgári védelmi, veszélyhelyzet – kezelési szervezeti alkalmazkodásról beszélt. Kiemelte, hogy a hagyományos értelemben vett katasztrófák mellett foglalkoznunk kell a tömeges szegénység, a komplex infrastruktúrák, az emberek apátiába esése, a demográfiai negatív változások, és a tömegek romló egészségügyi állapotával.

A második napon két modul keretein belül öt előadást hangzott el. A Belügyminisztérium márványtermében Svédországból Henrik Olinder tartott előadást Kockázatok és krízis kommunikáció címmel, őt az Egyesült Királyságból Ian Cameron BBC tudósító Veszélyhelyzeti kommunikáció és a szociális média témája követte. A délutáni időszakban a klímaváltozás lett a téma: kezdésként Dag Olav Hoegvold beszélt országa a Norvégiai klímaváltozásra adaptálható programjairól. Egy emelettel feljebb Németországból Susanne Lenz a Klímaváltozás kockázatelemzése hangzott el, amelyet az Egyesült Királyságból Andrew Tagg saját országára vonatkoztatva fejtett ki utána részletesen.

A harmadik napon hat előadás hangzott el. Az első modulban dr. Simon André meteorológus a Magyarországi extrém időjárási körülményekről, míg dr. Hábermayer Tamás pv. százados ezen események következményeiről tartott előadást. Az ő előadásuk után Kovács Csaba a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) vezérigazgatója folytatta az egyesület lakosságtájékoztató munkájával, a Veszélyhelyzeti és Katasztrófavédelmi Információs Szolgálat (EDIS) működésével, valamint a balatoni viharjelző rendszer bemutatásával. A nap további részében az Egyesült Államokból Dr. Mark Bulmer a földrengések és a veszélyhelyzeti tervezés, majd David Klain és Dan McElhinney a ballisztikus rakéták elleni védekezés adaptálása a nemzeti rendszerekbe előadása hangzott el. Az utolsó előadást Németországból Hans Moser tartotta, amely a klímaváltozás hatásait vizsgálta a Közép- európai térségben. Az előadások végeztével Nyikos Attila a BM OKF Nemzetközi és Jogi Főosztály főosztályvezetője és Ragnar Boe a NATO Polgári Védelmi Csoport elnöke mondott záróbeszédet.

(Dr. Hábermayer Tamás pv. szds.)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó