Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A nagycsaládosok egyszerűbben juthatnak gázártámogatáshoz

Szerző: Bneu Edina, – 2012-08-31 13:11:45

Csökkentik a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Szeptember elejétől már a családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban élők, akik maguk kötötték az egyetemes szerződést, is részesülhetnek a kedvezményből. A kedvezmény ezek után határozatlan időre jár.



Több fontos módosítás és változtatás is történik a gázártámogatások rendszerében szeptember 1-jétől. A kedvezményt ezentúl azok is igénybe vehetik, akik a családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban élnek és az egyetemes szolgáltatási szerződést maguk kötötték - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. Ezzel elkerülhető lesz az, hogy sokan átírassák a gázmérőt, mivel a szolgáltató eddig csak a vele szerződő számára biztosíthatta a kedvezményt.
A kedvezmény a módosítások révén a jövőben - a jogosultsági feltételek fennállásáig - határozatlan időre jár, a kedvezményezetteknek 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A módosító rendelkezések elkerülhetővé teszik az évközbeni lakóhely- és szolgáltatóváltásából adódó esetleges vitákat, mivel a szolgáltató a fogyasztó kérésére igazolást állít ki az év során már igénybe vett kedvezmény mértékéről. A módosítás nyomán 2013 januárjától a kérelem az év során pedig bármikor benyújtható lesz.
2013-tól egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is, például az új nyomtatványon már nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már szereplő adatokat. Egy pontosított előírás szerint pedig a kedvezmény visszamenőlegesen legfeljebb 2 hónapra vehető igénybe, a szülést követően így elegendő idő áll rendelkezésére a kérelem benyújtására.
A nagycsaládos gázárkedvezmény lényege, hogy az erre jogosultak a jogosultsági feltételekkel nem rendelkező más fogyasztókhoz képest nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer főt érint, a változásokkal a nagycsaládosok egyszerűbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt - írja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.
(hvg.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó