Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A minisztériumtól kér hitelt Esztergom

Szerző: Korsós Éva, – 2011-11-03 13:19:53

Esztergom képviselő-testülete arra utasította és kötelezte Tétényi Éva független polgármestert, hogy forduljon kamattámogatott hitelért a Belügyminisztériumhoz. A polgármester azt mondta, a jogszabályok szerint az önkormányzat nem kaphat ilyen hitelt, azonban teljesíti a képviselők kérését.


A testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs az ülésen közölte, hogy a kamattámogatott hitelből 200-300 millió forinthoz juthat a város, a hitelt azonban a polgármesternek kell igényelnie.

Tétényi Éva ismertette: a bérekre lekötött összegeken túl az önkormányzat csütörtöki pénzügyi egyenlege 20 millió forint. Az adósságrendezési eljárást gátolja, hogy a K&H Bank nem engedi adósságrendezésre fordítani a város bankban lévő kötvényeit, az önkormányzatnak pedig nincs pénze.

A polgármester módosító indítványban kezdeményezte, hogy az önkormányzat kérje az adósságrendezési eljárás azonnali felfüggesztését a bíróságtól és indítson új eljárást. A Fidesz-KDNP-frakció mindkét indítványt leszavazta.

A képviselő-testület zárt ülésen megerősítette két héttel korábbi határozatát, mellyel jóváhagytak egy 2007-ben hozott bizottsági döntést. A polgármester és az alpolgármesterek életbiztosítására 2007-től 2010 szeptemberéig összesen mintegy 12 millió forintot fizettek ki a biztosítónak. Steindl Balázs elmondta: a korábbi döntést azzal egészítették ki, hogy a kedvezményezetteknek 2012. március 31-ig ne fizessék ki a biztosítás lejártakor járó összeget, és aki már felvette ezt a pénzt, az fizesse vissza a városnak.

Tétényi Éva polgármester korábban az MTI-vel azt közölte: "az önkormányzat a választások után tudta meg, hogy a két alpolgármester a ciklus végén felvette az életbiztosítás után járó összeget, majd egyikük visszafizette azt az önkormányzatnak. A volt polgármester csak egy adminisztratív hiba miatt nem kapta meg a pénzt a banktól" - tette hozzá. Véleménye szerint a visszamenőleges hatályú döntésekkel a képviselők a korábbi mulasztást szeretnék törvényesíteni, mert testületi felhatalmazás nélkül fizették ki a 12 millió forintot.

Szintén zárt ülésen döntötték el csütörtökön a képviselők, hogy öt évvel meghosszabbítják a temetkezési feladatokat ellátó vállalkozóval kötött szerződést. Steindl Balázs frakcióvezető tájékoztatása szerint az önkormányzat nem fizet a társaságnak, amely ezért vállalta, hogy bevételét a temető fejlesztésére költi. Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, szeretné újratárgyaltatni a kérdést a testülettel, mert számára nem megalapozott a megállapodás, ellenkező esetben vétójogával él.

(hirado)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó