Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A kormány előtt a Munka Törvénykönyve

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-17 12:45:40

A szociális konzultáció eredményeképpen mégis marad a védett kor az új munka törvénykönyvében, a szabadságból hét nappal a munkavállaló rendelkezik majd és várhatóan a műszakpótlék is módosul majd.


Várhatóan a jövő héten tárgyal a kormány az új Munka Törvénykönyvéről. A jogszabálytervezet megtartja a nyugdíj előtt állók és a kismamák felmondással szembeni védelmét és nem csökkenti a dolgozóknak járó szabadnapok számát.

A védett korban lévőknek, például azoknak a nőknek, akik kevesebb mint öt év múlva vonulnak nyugdíjba a munkáltató csak különösen indokolt esetben, például  súlyos fegyelmi vétség esetén mondhat fel.

A munkáltatóra ez olyan kötelezettségeket ró, ami alapján lényegesen komolyabban meg kell indokolnia a felmondást. Ezzel egyidejűleg növeli a munkavállaló lehetőségeit az érdekei érvényesítésére – mondta az új munka törvénykönyvéről M. Tóth Balázs ügyvéd, munkajogász.

A nyugdíj előtt állók munkajogi védelme a kormány szociális konzultációjának eredményeképpen marad bent a munka törvénykönyvében. A válaszolók 91 százaléka ugyanis fontosnak tartotta a védett kor intézményét.

A Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István azt mondja, a munkáltatóknak ma nem érdekük kivárni, amíg valaki a védett korba kerül. Szerinte megnyugtató lenne, ha az állam érdekeltté tenné a munkáltatót egy járulékkedvezménnyel a védett korban lévők foglalkoztatására.

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos korábbi vitaanyagokban még nem szerepelt a védett kor intézménye, mint ahogyan a kismamák felmondás elleni védettsége sem. A korábbi verzió szerint emellett kevesebb szabadnap járt volna a dolgozóknak. A tervezet szerint a munkáltató a szabadságból hét napot a dolgozó kérése szerint köteles kiadni.

Változna a délutáni és éjszakai műszak után járó bérpótlék, illetve a kártérítés összegének számításának módja. Az új Munka Törvénykönyvének tervezetéről a héten tárgyal a kormány.

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Oscarig ügethet a Torinói ló


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó