Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A japánok többsége módosítaná a békealkotmányt

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-16 13:30:26

A japánok hatvanöt százaléka támogatná az alkotmány módosítását, ötvenhat százalékuk pedig átírná az alaptörvény háborút tiltó kilencedik cikkét a Mainichi Shimbun napilap szombaton közzétett közvélemény-kutatása szerint.



A lap állítása szerint korábban soha nem volt ilyen magas az alkotmánymódosítást támogatók aránya. A módosításpártiak 60 százaléka szerint az alaptörvény felett eljárt az idő, míg 10 százalékuk azért írná át az alaptörvényt, mert azt szerintük "az Egyesült Államok erőszakolta rá Japánra". Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többsége támogatná a kilencedik cikk - az úgynevezett békeklauzula - kiegészítését, 51 százalékuk továbbra sem engedélyezné a kollektív önvédelemhez való jogot.
A kilencedik cikk azt mondja ki, hogy a japán nép örökre lemond a háborúról, s nem tart fenn hadsereget. Habár Japán rendelkezik hadsereggel (ennek hivatalos neve önvédelmi erő), az kizárólag védekező fegyverzettel bír, csak ENSZ-missziókban vehet részt külföldön, s jogkörei igen korlátozottak.
A szigetországban korábban két, az ezredfordulón alapított parlamenti bizottság is az alkotmány módosítását javasolta, azóta azonban lekerült a kérdés a politikai napirendről. A felmérés arról is beszámolt, hogy a válaszadók 48 százaléka felszámolná a parlament felsőházát, 63 százalékuk pedig közvetlen miniszterelnök-választást szeretne.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó