Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A hóhelyzet kezelését vizsgálja az ombudsman

Szerző: Korsós Éva, – 2013-01-23 06:35:35

Soron kívül, sürgős vizsgálatot indított az ombudsman a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelésének, így a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aznapi tevékenységének áttekintésére.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében arra hivatkozik, hogy a tapasztalatok szerint aznap a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált.




Múlt hétfőn az ország Budapesttől nyugatra eső részét és a fővárost jelentős havazás érte el, a fővárosi utak szinte járhatatlanná váltak. A havazás a tömegközlekedést is jelentősen megnehezítette, az autóbuszok bizonyos helyeket nem tudtak megközelíteni. Mindemellett a közúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, a többi között a közutak nem megfelelő takarítása miatt.

Mindezek alapján, mivel nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt - például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme - az alapvető jogok biztosa hivatalból elrendelte a kialakult helyzet vizsgálatát - írták.

Az alapjogi biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól egyebek mellett arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, s általánosságban hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket. Mindemellett a BKK-tól adatokat kért az ombudsman a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről, valamint a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének helyzetéről. Szabó Máté tájékoztatást kért az FKF Zrt.-től is az utak takarításának aznapi megszervezéséről, valamint az OMSZ-tól a kérdéses napra kiadott előrejelzésekről és az elmúlt évek hasonló időszakban jellemző időjárásáról

Az ombudsman vizsgálatának befejezése a közeljövőben várható - olvasható a közleményben.

(klubradio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó