Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A háziorvosok is ragaszkodnak a béremeléshez

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-24 15:14:00

Selmeczi Kamill elmondta, ha április közepéig nincs előrelépés, akár sztrájkolhatnak is.


Béremelést szeretnének a háziorvosok is, akik kimaradtak a mostani bérrendezésből. Csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozónak emelték a fizetését januártól visszamenőleg.

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók nem szeretnének kimaradni a béremelésből - mondta a Kossuth rádiónak országos szövetségük elnöke hozzátéve, azt várják, hogy erről a szaktárca mielőbb egyeztetessen velük is. Selmeczi Kamill kiemelte, első körben azt kérik, hogy emeljék a háziorvosok kártyapénzét. Ebből ered ugyanis a háziorvosok bevételének kétharmada.

Selmeczi Kamill szerint a kormányprogram és a Semmelweis-terv is kitér arra, hogy a kórházi átalakítások megtakarításait részben az alapellátás megerősítésére költik. Ezért a kártyapénz emelése után a kórházi orvosokhoz és a kórházi szakdolgozókhoz hasonlóan ők is a bérük emelését kérik.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége úgy véli, bár az ágazatban 2010 óta adódtak pozitív fejlemények, de csak gesztusértékűek voltak. Selmeczi Kamill azt is elmondta, ha április közepéig nincs előrelépés, akár sztrájkolhatnak is.

Az egészségügyi államtitkárságon megismételték Szócska Miklós korábbi nyilatkozatait. Közölték: az államtitkár már többször elmondta, hogy az elmúlt két évben az alapellátásban többször is pótolták a forrásokat. Tavaly például másfél milliós eszköztámogatást kaptak a háziorvosok praxisonként egy 3 éves 17 milliárdos program keretében, év végén pedig mindenkinek plusz egyhavi kártyapénzt fizettek. Továbbá nemrég megnyílt a fiatal háziorvosok munkába állását segítő 300 milliós praxisprogram is.

(mr1-kossuth.hu)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó