Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A fideszesek szerint is mennie kell Matolcsynak

Szerző: Gábor János, – 2011-11-22 09:20:56

 „Nem sikertörténet, egyértelmű kudarc, indokolt lett volna Matolcsy György menesztése” – így értékelték kormányzati források és fideszes képviselők, hogy a magyar kormány – immár hivatalosan is – megkereste a Nemzetközi Valutaalapot (IMF).


Orbán Viktor miniszterelnökön kívül nem sok szövetségese maradat a Fideszben Matolcsy Györgynek  A Népszabadság által megkérdezett ismert fideszes politikusoknak egyértelműen az volt a véleménye: Matolcsyt menesztenie kellett volna Orbán Viktor miniszterelnöknek még az előtt, hogy a nemzetgazdasági tárca csütörtök délután kiadta a közleményt arról, hogy ismét tárgyalásra kényszerül Magyarország az IMF-fel.

- Akkor egy új miniszter hitelesebben kommunikálhatta volna a 180 fokos fordulatot, mint Matolcsy – tették hozzá. Azzal viszont, hogy a miniszterelnök szerdán nem vált meg Matolcsytól, „automatikusan megerősödtek” a nemzetgazdasági miniszter pozíciói - hiszen neki kell lefolytatni a tárgyalásokat a valutaalappal, és neki kell adnia az arcát „a kínos folyamatokhoz”.

Az egyik kormánytag szerint azért is indokolt lett volna Matolcsy menesztése, mert múlt szerdán, a kormányülés kezdetén a kormányfő kérésére – a megszokott módon – nemzetközi gazdasági helyzetértékelést adott a kormánytagoknak, „az eurozóna válságát ecsetelve valójában azt közölte, hogy Magyarország esetén nincs baj, sőt...”. Azaz: nem adott valós képet, azt pedig, hogy arra kényszerülünk, hogy ismét az IMF-hez forduljunk, meg sem említette.

Egy hete a T. Házban pedig azt mondta: nem az IMF-re, hanem „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”. (Matolcsy már a kormányülést megelőző nap tájékoztatta a miniszterelnököt - ahogyan arról már beszámoltunk -, hogy  a Standard & Poor’s hitelminősítő még azon a héten, pénteken az államkötvények vételre nem ajánlott bóvli kategóriába szeretné sorolni Magyarországot, azaz le akarja minősíteni.

Mindennek ellenére hétfőn Lázár János közölte egy sajtótájékoztatón: a Fidesz-frakció száz százalékosan a nemzetgazdasági miniszter mögött áll. Az NGM-tárcavezető esetleges távozása kapcsán a frakcióvezető azt mondta, ahogyan eddig sem, úgy a jövőben sem fog érdemi kérdésként felmerülni, hiszen Magyarország a piacról tudja finanszírozni magát, és ez az elmúlt másfél év sikere.

Egy kormányközeli forrás szerint: nemhogy a frakció nem egységes, de a Fidesz  vezérkara sem. Múlt szerdán, egy esti Fidesz-elnökségi ülésen - amikor Orbán Viktor tájékoztatást adott gazdasági minisztere IMF-szándékáról - Kövér László „felvonta a szemöldekét és határozott rácsodálkozással azt kérdezte: És Matolcsy György még a helyén van?”.

(Népszabadság)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó