Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

A benzinkutak sem ússzák meg a trafiktörvényt

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-10 13:33:24

Csak a repülőterek adómentes boltjai kapnak felmentést a szigorú dohányárusítási tilalom alól, a benzinkutak nem. A Nemzetgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban engedett néhány részletkérdésben, de a trafiktörvény lényege nem változik: jövő nyártól csak erre kijelölt boltokban lehet majd cigarettát kapni.



Nem tesz kivételt a benzinkutakkal a parlament kormánypárti többsége, és nem engedélyezi, hogy a jövőben cigarettát árusítsanak a töltőállomásokon – derült ki az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfő reggeli ülésén, ahol 13, úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtottak be a dohánykereskedelmet állami monopóliummá nyilvánító trafiktörvényhez, amelyet a tervek szerint kedden fogad el a parlament. Pedig Kósa Lajos vasárnap este a Hír TV-ben arról beszélt, több kérdésben még vita van, de nem zárható ki, hogy a jövőben az eredeti elképzelésekkel szemben nem csak dohányboltokban, hanem benzinkutakon is lehet majd cigarettát árulni.
A törvényjavaslatot már februárban megtárgyalta a parlament, de az európai uniós egyeztetések miatt a zárószavazást elhalasztották. A hétfői bizottsági ülésen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselője azt mondta: a módosító indítványok a Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményeként születtek (azokat a házszabály, illetve a szorító idő miatt kell bizottsági indítványként benyújtani).
A trafiktörvény lényege, hogy lényege, hogy állami monopóliummá válik a dohánykereskedelem, és a legkisebb települések kivételével csak korlátozott számú, kizárólag erre szakosodott - nemzeti dohányboltnak elnevezett - üzletekben lehet majd cigarettát kapni. A legfrissebb módosítások szerint kivételt képeznek majd a repülőtereken lévő, úgynevezett duty free boltok, ahol az országból távozó utasok vásárolhatnak dohánytermékeket.
A hétfőn benyújtott módosító indítványok értelmében a trafikokra vonatkozó koncessziós pályázatot 2012. november 15-ig kell kiírni, azok beadására 60 nap áll majd rendelkezésre. A cigaretta árusítását egyéb helyeken jövő év július 1-től tiltják meg. Változás az is, hogy egy kézben nem kilenc, hanem legfeljebb öt koncesszió lehet majd, és a dohányárusítási jogot nem lehet örökölni. A koncessziós szerződések egységesen húsz évre szólnak, míg korábban „legfeljebb 30 év” szerepelt a szövegben.
Kikerül a szövegből, hogy a koncessziós eljárásban előnyt élveznek a gyes-ről visszatérő kismamák, csak a tartós munkanélküliek és a rokkantak lesznek kedvezményezettek. A javaslat szerint a 2000 főnél kevesebb lakosú településeken nem muszáj külön trafikot nyitni, egyéb üzlet elkülönített részén is meg lehet oldani az árusítást. Azokon a helyeken, ahol még erre sem lesz jelentkező, a hétfői módosítások értelmében az állami dohánymonopólium mozgóbolt útján is megoldhatja az árusítást.
(hvg.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó