Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

85 évesen elhunyt Czár János, a Népművészet Mestere

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2015-09-04 09:18:38

Csütörtök este, életének nyolcvanötödik évében elhunyt Czár János fafaragó és játékkészítő, a Népművészet Mestere, Miske díszpolgára.

Mindenki Jani bácsija Tóth Menyhért festőművész bíztatására kezdte bontogatni szárnyait a képzőművészet különböző ágaiban. Rendszeres vendége volt a kalocsai és környékbeli óvódások és kisiskolások számára rendezett programokon, ahol bemutatta, milyen kincseket lehet készíteni a bennünket körülvevő természet alkotóelemeiből.

Tehetsége és munkássága nem csak az országban, határainkon túl, Európa szerte ismert volt. Erről többet is hallhattak a kalocsai könyvtár „Kalocsai kincsesláda” című programsorozatának tavalyi szereplése alkalmával. A Népművészet Mestere címet 1994-ben nyerte el, játékkészítésért elsőként hazánkban.

A tízgyermekes családban nehéz körülmények között felnövő, tizenévesen családfenntartóvá vált Czár János a családi értékek szószólója, aki minden lehetséges alkalommal szóvá teszi milyen fontos, hogy a gyerekek megfelelő nevelést kapjanak, tiszteljék az időseket és a munkát – áll a Kalocsai Néplapban tavaly publikált, róla szóló cikkben.

Egy értékes emberrel lett szegényebb a falu – fűzte Czár János halálának híréhez Illés Attila polgármester.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó