Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

700 milliós trák kincsek érkeztek

Szerző: Gábor János, – 2010-03-22 12:14:57

Háromezer éves bulgáriai trák aranykincsek érkeztek Magyarországra: a nagykanizsai Kanizsai Kulturális Központ Képzőművészetek Házában nyílt kiállítás a páratlan értékű leletegyüttesből.

A háromezer éves trák aranykincseket korábban New Yorkban, Párizsban, Londonban és Tokióban is megtekinthették a látogatók. A leletegyüttes 1979-ben az UNESCO Világörökség egyik emblematikus örökségi elemévé vált. A Trák Királyok Völgye című kiállítás megrendezéséhez a magyar állam mintegy 700 millió forintos (2,5 millió eurós) garanciavállalással járult hozzá.


Bulgáriában a Kazanlak melletti térség uralkodók temetkezési helyéül szolgált az ókorban: a térség királysírjainak kutatói a halomsírok völgyét a Trák Királyok Völgyének nevezték el.

III. Seuthus itt feltárt monumentális halomsírjának szarkofágkamrája rejtette a kiállításon is megtekinthető mintegy 500 műtárgyat, többek között Seuthus trák uralkodó arany gyűrűjét, arany koronáját, arany páncélokat, fegyvereket, valamint sajátos díszítőstílus-jegyeket mutató, gyönyörűen megformált ezüst és arany tárgyakat. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.

hvg.hu

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó