Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

70 éve lezuhant vadászgép került elő a föld alól

Szerző: Korsós Éva, hvg.hu – 2014-01-20 17:45:15

Második világháborús amerikai vadászrepülőgép roncsait ásták ki a németországi Hessen déli részén kutatók és mintegy harminc segítőjük.

A P-47 Thunderbolt típusú gép feltehetőleg 1945-ben zuhant le Riedstadt közelében egy mezőn és a talajba fúródott. Csak 2009-ben fedezte fel véletlenül a roncsokat egy stockstadti hobbirégész. A repülőgép maradványait jelenleg vizsgálják, majd valószínűleg a környék egyik múzeumában állítják ki.

A második világháborúban részt vevő országok által a harcokban bevetett repülőgépek eltűnt utasai és a roncsok utáni kutatással foglalkozik Németországban az 1989-ban alapított Arbeitsgruppe Vermisstenforschung, azaz az eltűnteket kutató munkacsoport. Célja, hogy azonosítsa az eltűnt világháborús pilótákat és rendes sírhelyről gondoskodjon számukra.

A munka nagy részét Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományokban végzik, itt a csoport már több mint 450 helyszínt talált, ahol repülőgépek zuhantak le a háború idején. Az elmúlt évtizedekben több mint száz eltűnt gépet, negyven pilóta, illetve egyéb legénységi tag földi maradványait azonosították.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó