Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

260 kilométer/órás szélvihar Skóciában

Szerző: Korsós Éva, – 2011-12-09 07:27:35

Az utóbbi évtizedek leghevesebb, helyenként 260 kilométeres sebességet meghaladó szélvihara tört rá csütörtökön Skóciára és Anglia északi vidékeire. Csütörtök estére több tízezer háztartás maradt áram nélkül, és az orkán komoly közlekedési fennakadásokat is okozott.

Az Atlanti-óceánról érkezett alacsony nyomású viharzóna Skócia középső térségei felett vonult át, helyenként heves havazás kíséretében.

A legerősebb, hurrikánszerű széllökéseket az északkelet-skóciai Aberdeentől nem messze elterülő Cairngorms hegyvidéki nemzeti parkban mérték. Itt a széllökések legnagyobb észlelt sebessége 264 kilométer/óra volt csütörtök este, de a vihar központjától távolabb is 110-150 kilométeres, orkánerejű szél fújt. Skóciában és Anglia északi térségeiben 50 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Az észak-angliai Yorkshire megyében az orkán egy személyautót belesodort a helyi folyóba; a három utast a királyi légierő mentette ki helikopterrel.

Számos utat és hidat le kellett zárni, mert a vihar kamionokat borított fel. A rendőrség felhívásban kérte, hogy senki ne induljon útnak járművével. Skóciában egy iskolabuszt is felborított a szél, de járművön csak a vezető tartózkodott, mivel az iskolák többségében csütörtökön nem volt tanítás. A skót hatóságok ugyanis a meteorológia előre kiadott "vörös" riasztása nyomán elrendelték a tanintézetek bezárását.

Glasgowban, Skócia legnagyobb városában a helyi közlekedési vállalat a vihar idejére leállította a városi emeletes buszokat, nehogy a magas építésű járműveket a szél felborítsa.

A nyugati partvidéken 80 kilométer/órára korlátozták a vonatok haladási sebességét a szél miatt, de több szerelvény így is elakadt, és utasok százait kellett kimenekíteni a nyílt pályán veszteglő kocsikból.

Órákon át nem tudott kikötni a vihar miatt az északkelet-angliai Hull városában a Rotterdamból érkező komp, amelynek fedélzetén 300 utas tartózkodott. A skót főváros, Edinburgh repülőterén számos járatot törölni kellett. A vihar Észak-Írországot is érintette; itt 120-130 kilométeres széllökéseket mértek.

Az orkán nyomán várhatóan sarkvidéki hideg levegő árasztja el az országot; a meteorológiai prognózisok szerint a hétvégén a déli térségekben sem emelkedik sokkal fagypont fölé a nappali hőmérséklet.

(atv)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó