Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kitört a vajpánik Norvégiában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-12-08 13:18:55

A skandináv országban olyan népszerű lett egy zsírban gazdag étrenden alapuló fogyókúra, hogy nem, vagy csak nagyon drágán kapni vajat.


Norvégiában hiánycikk lett a vaj. A skandináv országban hirtelen olyan népszerű lett egy zsírban gazdag étrenden alapuló fogyókúrafajta, hogy novemberre harmadával nőtt a vaj iránti kereslet. A nyár azonban nagyon esős volt, a takarmány így rossz minőségű, ezért kevesebb tejet adnak a tehenek, így a kínálat leszűkült, az ár viszont megugrott.  A norvégok már odáig jutottak, hogy netes vajárveréseket is tartanak, ahol már az indulási ár is a normális négyszerese: negyed kiló vajat közel háromezer forintnyi norvég koronáért kínálnak.

Mindezek tetejébe közeledik a karácsony, amikor a norvégok hagyományosan sok vajas süteményt készítenek - és nem csak a zsíros fogyókúrások. Van ugyan vajban gazdag szomszéd, Dánia, ám a norvég boltok igen "zsírszegények" az importárut tekintve, mivel Norvégia - egyedüli skandináv országként - nem tagja az Európai Uniónak és igen magas vámokkal védi saját termelőit. A "vajtalankodó" Norvégia amúgy a világ második leggazdagabb országa az egy főre számított hazai össztermék alapján. Köszönheti ezt főként annak, hogy kőolajban gazdag.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó