Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

20 milliót hozhat (negyven évvel a megjelenésre) a Göngyhajú lány

Szerző: Vörös István, – 2013-06-29 20:07:36

A Blikk számításai szerint 20 millió forint szerzői díj járhat a Gyöngyhajú lány című slágerből felhasznált hangminta után, ennek felét a szerzők, felét a zenekar és kiadója kaphatja.



Csütörtökön Magyarországra is megérkezett Kanye West új albuma, amelynek szerzői között Presser Gábor és Adamis Anna is szerepel. A Yeezus című lemez Amerikában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is az eladási lista első helyén debütált, így máris százezrek hallhatták, hogy a New Slaves című dalában az Omega Gyöngyhajú lány című slágeréből hangmintázott az amerikai rapper, mintegy másfél perc hosszban.

"A dalszerzők jogdíját egy nemzetközi megállapodás szabályozza, erre a kiadó a teljes nagykereskedelmi bevétel 9 százalékát fizeti. Ez az összeg oszlik meg a lemez dalai között másodperc-arányosan" – mondta a Blikknek Tóth Péter Benjamin, a Szerzői Jogvédő Iroda szóvivője.

Az előadói jogdíj is hasonló nagyságrendű, azaz 8-10 százalék, de itt nincs nemzetközi szabályozás, mert ebben a kiadók és az előadók egymás között állapodnak meg. A külföldi jogdíjbevételt a kijelölt európai jogkezelő továbbítja, amiért 10-12 százalékos kezelési költséget számít fel. Kanye West legutóbbi, My Beautiful Dark Twisted Fantasy című 2010-es nagylemezéből világszerte 1,9 millió fogyott, az előtte megjelent 808s & Heartbrake című albumból pedig 2,5 millió.

A fogadtatás alapján a Yeezus is biztosan eléri a 2 milliós eladást, a Blikk számításai szerint 10 millió forint járhat a Presser-Adamis kettősnek, és ugyanennyi az Omegának és a kiadónak, illetve annak jogutódjának, a Hungaroton Recordsznak. Mivel a felvétel idején Presser és Adamis is az együttes tagja volt, a szám 20 millió forintot keres az Omegának 44 évvel a születése után.

(est.hu/zene)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó