Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

2 napos Duna-csúcs a folyó megmentéséért

Szerző: Gábor János, – 2010-02-25 07:58:32

A ma kezdődő kétnapos Duna-csúcson a dunai makrorégió 14 országának kormányfői, külügyminiszterei, illetve Európa-ügyi miniszterei tárgyalnak a majdani Duna-stratégiáról, Budapesten. A Duna-csúcson jelen lesznek azok az uniós tagállamok, amelyek dunai országnak minősítették magukat: a Duna mentén fekvő államok - Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária - mellett ide sorolta magát Csehország és Szlovénia is, arra hivatkozva, hogy gazdaságilag szintén a dunai térséghez tartozik. Az Európai Bizottság részéről a regionális politikáért felelős biztos, az osztrák Johannes Hahn vesz részt a csúcsértekezleten.



A meghívottak között szerepel az unión kívüli államok közül Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova is. Képviselteti magát két délnémet és négy osztrák tartomány is.

A Dunát a világ tíz legveszélyeztetettebb folyója között tartják számon, ezért a vízkészletek védelme a legfontosabb feladatok közé tartozik.

Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium területfejlesztési szakállamtitkára, a Duna-stratégia magyarországi szakmai főkoordinátora korábban az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Duna térségében nagy a területi egyenlőtlenség, és ahhoz, hogy ez a régió egységes európai térré váljon, nélkülözhetetlen a kohézió erősítése. Mint mondta, a Duna térség fenntartható gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen a közlekedés, a turizmus és az ipari infrastruktúra javítása.

Az EU kormányfői tavaly júniusban hagyták jóvá a Duna-stratégia létrehozásának tervét. A stratégiát az elképzelés szerint a magyar soros EU-elnökség alatt, 2011 márciusában fogadják el.

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó