Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

1659 szövetségest öltek meg Afganisztánban

Szerző: Gábor János, – 2010-02-24 12:06:33

Ezer fölé emelkedett az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma - közölte kedden egy független hírportál, amely az amerikai háborús áldozatokat tartja nyilván. Az icasualties.org számítása szerint az ázsiai országban eddig 1003 amerikai katona vesztette életét a nyolc éve tartó háborúban, amelyben még mindig nem sikerült úrrá lenni a tálib felkelésen.Az amerikai haderő idén már 54 katonát vesztett Afganisztánban.A szövetséges csapatoknak összesen 1659 áldozatuk van, a brit erők 264, más országok együttesen 392 katonát vesztettek. A híroldal szerint az Irakban harcoló amerikai erők soraiban 4378 fős a veszteség. A szövetségeseknek összesen 4696 katonájuk halt meg az arab országban.

Elemzők rámutattak: az afganisztáni amerikai áldozatok száma azzal egy időben lépte túl az ezer főt, hogy a NATO-erők az egyik legnagyobb arányú támadást intézték a tálib erők ellen az egyik legnyugtalanabb tartományban, Hilmendben, Mardzsa térségében.


Az offenzíva Barack Obama amerikai elnök 30 ezres csapaterősítése után része a szövetségesek azon törekvésének, hogy átvegyék az ellenőrzést a tálibok központjai felett, és átadják azt az afgán biztonsági erőknek. Az amerikai csapatok fokozatos kivonása a tervek szerint jövő nyáron kezdődik.

Szakértők szerint ha jelentősen emelkedik az amerikai áldozatok száma, vagy ha a hadműveletekkel nem sikerül stabilitást teremteni Afganisztánban, csorbát szenvedhet a háború mielőbbi lezárására törekvő Obama elnöki tekintélye.

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó