Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

1985 óta nem volt ilyen erejű földmozgás

Szerző: Bneu Edina, – 2011-01-30 16:48:56

Az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 4,7-es erősségű volt a kora esti földrengés a Richter-skála szerint. Epicentruma Oroszlánytől pár kilométerre északra volt. Az első hírek szerint csak kisebb károk keletkeztek. A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 4,7-es erősségű volt a kora esti földrengés a Richter-skála szerint. Várhatóan lesznek utórengések, de jóval kisebbek - közölte a Krónikával Tóth László szeizmológus. Ismertetése szerint a rengés 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytől pár kilométerre északra volt. Magyarországon a valaha mért legnagyobb földrengés magnituódja 6,5-ös volt, ilyen a jövőben is előfordulhat - mondta Tóth László, hozzátéve: a hazai földrengésekre nem jellemző, hogy kiterjedt károkat okoznának.


Takács Károly oroszlányi polgármester az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: nagyobb károkról egyelőre nincs tudomásuk, a sötét miatt kívülről nem lehet alaposan megvizsgálni az épületeket. Most az a legfontosabb, hogy megnyugtassák az embereket, akik nagyon megijedtek - tette hozzá. A polgármester hozzátette: gondoskodtak arról, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak szálláshelyek. Az első beszámolók szerint csak kisebb károk keletkeztek három budapesti panelépületben a szombat esti földrengésben: a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek - nem jelentős - falrepedéseket és vakolatomlást. Komárom-Esztergom megyében több településen ugyancsak falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak. Lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés.


Tarlós István főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központon keresztül még az éjszaka megvizsgáltatja a fővárosi hidakat és aluljárókat, érte-e azokat valamilyen sérülés a földrengés következtében - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója. A főváros korábban azt is jelezte, hogy a főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal. Az MR1-Kossuth Rádió hallgatói arról számoltak be, hogy lábuk alatt szabályosan megmozdult a föld, megremegtek a bútorok, kilengtek a csillárok. Székesfehérvári tudósítónk szerint a városban túlterhelt lett a mobilhálózat, mindenki hívta az ismerőseit. „A rengést nem lehetett nem észrevenni” – fogalmazott. A magyar szeizmológiai intézet honlapja, a foldrenges.hu néhány perccel az esemény után a túlterhelés hatására elérhetetlenné vált.


Az MTI-hez szombat este háromnegyed hét után számtalan telefonhívás érkezett Budapestről és környékéről, hogy megmozdult a föld. Az MTI I. kerületi, Naphegy téri épületét is megmozdította egy lökés. Kisebb földrengést jeleztek Budapest több kerületéből, továbbá Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról, valamint Tatabányáról is. Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen előfordult, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.

 

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó