Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

10x10 cm-es magyar műhold megy az űrbe

Szerző: Gábor János, – 2011-12-03 14:28:07

A sokatmondó Masat–1 névre hallgató 10x10 centiméteres kockát négy évvel ezelőtt kezdte tervezni a Műegyetem néhány lelkes hallgatója és doktorandusza.

– A tervezőgárda 10-12 főből állt – elevenítette fel a Vasárnapi Blikknek Horváth Gyula mérnök, projektmenedzser. – A csapatot úgy verbuváltuk, hogy bejártunk előadásokra, és akinek kedve volt, jelentkezett. Végül ennyien maradtunk.


A mi kütyünk. A műhold teljes egészében magyar fejlesztés

Az aprócska műhold már meg is érkezett Francia Guyanára, ahonnan január végén lövik fel az Európai Űrügynökség rakétáját, ami Föld körüli pályára állítja a Masatot. Egyébként nemcsak a magyar műholdnak, de ennek a rakétának is ez lesz az első útja. A Masatot előzőleg Franciaországban integrálták, vagyis behelyezték egy olyan szerkezetbe, amellyel hozzá tudják kapcsolni a rakétához.


Fellövés előtt. A magyar műholdat egy hordózórakéta viszi majd az űrbe

Előtte át kellett esnie még egy rázópados próbán is, itt vizsgálták, mennyire bírja az űrutazással járó igénybevételt. A szerkezetnek egyetlen igazán komoly feladata lesz: bizonyítania kell, hogy egy magyar tervezésű, és magyarok által összeszerelt műhold megállja a helyét a világűrben. Emellett összegyűjti a belsejéből és a környezetéből, vagyis az űrből származó információkat, és továbbítja azokat a földi központba.


Maszatolók. A budapesti Műszaki Egyetem csapata: ők fejlesztették ki és építették meg a Masat–1-et

– Azért kell büszkének lennünk a műholdra, mert az egész tervezés itthon folyt, amit csak lehetett, itthon gyártottunk le – mondta Horváth Gyula. Noha egy ilyen fejlesztés költségvetése euróban számolva is milliós nagyságrendű, a magyar fejlesztőknek szerencséjük volt. A legtöbb kiadást szponzorok fedezték, sok dolgot ajándékba kaptak.

– A Masat–1-gyel át kell esnünk a tűzkeresztségen – fogalmazott Horváth, aki elárulta, hogy az első magyar műhold sikere nagyban segít majd abban, hogy támogatással elkészítsék a másodikat is.

B. Á. - Blikk
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó