Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Visszaállítanák a monarchiát Romániában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-10 16:14:31

Egy felmérés szerint ötből négyen egyetértenek a monarchia visszaállításával Romániában. I. Mihály király vagy Károly herceg is uralkodhatna.


Napról napra növekszik az alkotmányos monarchia visszaállítását támogatók tábora Romániában - állítják politikai elemzők. A lakosság 12 százaléka egyetért a politikai rendszer megváltoztatásával. Lehetséges uralkodóként azonban nem csak a második világháború után eltávolított I. Mihály király jöhet szóba. Sokan az angol trónörököst, Károly herceget ültetnék a román trónra – számolt be a Duna Televízió Híradója.

Kiábrándultunk a politikusokból, mindegyik csak a saját hasznát lesi, hátha egy király jó irányba terelné a dolgokat! – mondta a műsorban egy bukaresti nő. Romániában egyre többen osztják a véleményét. Az egyik legnagyobb román hírportál felmérése azt mutatja, ötből négyen egyetértenek a monarchia visszaállításával.

Razvan Paraianu történész szerint van alapja a királyság visszaállításának, hiszen még életben van a második világháború után lemondatott I. Mihály király. A 90. születésnapját nemrég ünneplő volt uralkodó a rendszerváltáskor próbálkozott a visszatéréssel, eredménytelenül.

A történész azt mondja: valójában az államfőnek kellene betöltenie a király szerepét, a politikai csatározások fölötti érdekeket kellene szem előtt tartania. A mi elnökeink nem voltak apolitikusak, ezért szükség lenne egy, a napi politikai érdekeken túli összetartó erőre.

Ion Iliescu korábbi elnök, tanácsosa szerint a lakosság kiábrándult az elmúlt húsz év politikai csatározásaiból és kiutat keres. A monarchia visszaállításának azonban nincs reális alapja, ugyanis a képviselőháznak és a szenátusnak is meg kell szavaznia, amire minimális az esély.

A két házat összevonják, és annak háromnegyede kell, hogy megszavazza a kezdeményezést. Ez Romániában már majdnem utópia – nyilatkozta Boda József politikai elemző.

A Ziua de cluj című kolozsvári lap szerint külföldi kancelláriákban is tárgyalnak arról, hogy a walesi herceg lehetne Románia királya, miután nagyobbik fia, William javára lemond az angol trónról. A herceg rajong Erdélyért, telket és házat is vásárolt magának, sőt, saját bevallása szerint rokoni szálak is fűzik a vidékhez.

A családfakutatók szerint Vlad Tepes leszármazottja vagyok, van némi tétje annak, hogy ide járok - mondta az angol trónörökös egy televíziós műsorban.

Károly herceg arról még nem nyilatkozott, hogy ha felkérnék, elfogadná-e a tisztséget. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Parasztpárt nemrég bejelentette, támogatják a monarchia bevezetését, a 2012-es parlamenti választási kampányukat Románia államformájának megváltoztatására építik.

(DunaTv)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó