Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Világbajnok jégkorongozók vesztek oda Oroszországban!

Szerző: Gábor János, – 2011-09-08 06:09:49

A jaroszlávli repülőtér közelében lezuhant egy orosz Jak-42-es utasszállító repülőgép, amelynek a fedélzetén 45 ember utazott, az orosz nyílt profiliga jégkorongcsapata, a Lokomotiv Jaroszlavl tagjai és a repülőgép legénysége. Az utasszállító Minszkbe tartott - írja az orosz Vesti.ru hírportál helyi hírügynökségekre hivatkozva. Az orosz hírügynökségek szerint volt aki túlélte a balesetet, de a mentés még folyamatban van, a számokat illetően pedig megoszlanak az információk. Az orosz légi közlekedési hatóság, a RoszAviácija szerint hárman élték túl, ők súlyos állapotban vannak. Egy másik forrás úgy tudja, hogy csak egy ember élte túl a repülőtértől mintegy 2 kilométerre bekövetkező katasztrófát. A Vesti.ru később két túlélőről értesült, az egyik Alekszander Galimov, a Loki jégkorongozója, a másik a személyzet egy tagja - a hatóságok egyelőre nem erősítették meg a sajtóhíreket.



Az ITAR-TASSZ hírügynökség által idézett RoszAviácija szerint a balesetet oka az lehetett - az elsődleges vizsgálatok alapján - hogy a repülőgép, egyelőre tisztázatlan okokból, nem tudott a biztonságos magasságba emelkedni a felszállást követően, és nekicsapódott a repülőtér területén kívül álló antenna tornyának. A katasztrófa pontos körülményeit egyelőre vizsgálják az orosz hatóságok. Az orosz Jaronovoszti hírügynökség által idézett szemtanúk és a videó felvételek tanúsága szerint a repülőgép szinte teljesen megsemmisült, csupán egy kiégett fémkupac maradt a helyszínen.

A Lokomotiv szeptember kilencedikén lépett volna pályára a minszki Dinamóval szemben. Alekszander Kuzmak sportkommentátor a Rosszija 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy a gép fedélzetén az orosz játékosok - köztük több válogatott sztár - mellett európai (német, szlovák, svéd) jégkorongozók is voltak. A kommentátor szerint a klub eddig az egyik legjobb volt a KHL-ben.

Amatőr felvétel a JAK-42-es lángoló roncsairól:



Világsztárok, olimpiai bajnokok, válogatott jégkorongozók vesztek oda

Több külföldi világsztár – például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej – mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest - írta az MTI. A kapus Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban. A csatár Vasicek szintén abban az évben Stanley Kupát nyert az NHL-es Carolina Hurricanes alakulatával, Marek és Rachunek 2010-ben vb-aranyérmes lett a cseh válogatottal. Szalej 917, Skrastins 832 NHL-meccs után idén nyáron igazolt Jaroszlavlba, de szintén néhány hónapja szerződött a klubhoz Liv, Marek és a német Robert Dietrich. A szlovák Demitra vb-bronzérmes, olimpiai negyedik, és az NHL-ben háromszor játszott All Star-meccsen. Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt.

A Jaroszlavl szerdán Minszkbe indult, ahol csütörtökön kezdte volna meg a 2011/12-es idényt. A bajnoki rajt szerdán volt, a Szalavat Julajev és az Atlant meccse azonban félbeszakadt, amikor a résztvevők hírt kaptak a szörnyű tragédiáról. A KHL az észak-amerikai profiliga, az NHL után a második legerősebb bajnokságnak számít, és ebben a Lokomotiv az egyik legjobb klub. A nyílt orosz bajnokságban az orosz mellett lett, fehérorosz, kazah és idéntől szlovák (Poprad) csapatok szerepelnek. Szinte mindegyik klubban több világsztár is helyet kap, akik szezonként sok-sok millió dolláros fizetést kapnak. A csapatok mögött főleg tőkeerős energetikai cégek állnak.

A Magyar Jégkorong Szövetség részvétét fejezte ki

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részvéttáviratot küld az orosz nyílt profiliga (KHL) vezetőinek a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának szerdai repülőgép szerencsétlensége miatt. Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, a magyar szövetség és a KHL jó kapcsolatot ápol, szó volt korábban arról, hogy a magyar válogatott összecsap az egyik KHL-es klubbal. "A KHL elnökét, a Gazprom vezérigazgató-helyettes Alekszandr Medvegyevet, aki egyben a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, valamint Dmitrij Kurbatov KHL-sportigazgatót és Vlagyimir Salajev alelnököt jól ismerjük, és a Magyar Jégkorong Szövetség részvéttáviratot küld a KHL-nek" – mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: a MOL Liga pénteki mérkőzései gyászszünettel kezdődnek.

ML - atv.hu / Jaronovosti / Vesti.ru / MTI
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó