Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Vihart kavart Oroszországban a Moszkva tér átnevezése

Szerző: Bneu Edina, – 2011-05-16 17:37:13

Nagyon a szívükre vették az oroszok a Moszkva tér átnevezését. Az orosz állami televízió hétfői déli krónikája több mint négy perces helyszíni riportban számolt be róla.

 

Az orosz állami televízió Moszkva tér átnevezéséről beszámoló riportere a hétfői tudósításában számos magyar közéleti személyiséget és járókelőt megszólaltatott, a történtek hátterekként pedig elmondta, hogy a Jobbik már tavaly is követelte a névváltozást, de akkor senki sem támogatta az ötletet. Most viszont Tarlós István főpolgármester váratlanul kész tények elé állította a budapestieket, május 12-től az orosz főváros helyett Széll Kálmán egykori magyar miniszterelnök nevét viseli a budai tér. Budapest vezetése egyúttal megváltoztatta két tucat másik utca és tér nevét is, köztük a Roosevelt terét is.

Az orosz állami televízió tudósítása kiemelten foglalkozik a Szabadság téri szovjet katonai emlékmű, az egyetlen ilyen megmaradt budapesti obeliszk várható sorsával is – jelezve, hogy a főpolgármester nemrég ennek áthelyezését javasolta. Ezzel kapcsolatban az emlékmű előtt megszólaltatott egy orosz veteránt, aki részt vett Budapest felszabadításában, és aki már társai sírjának áthelyezését is vandalizmusnak nevezte.

Az oroszok a szovjet katonai emlékművek eltűntetésére vagy áthelyezésére általában igen hevesen reagálnak. Néhány éve egy hasonló eset kapcsán tüntetésekkel súlyosbított diplomáciai háború tört ki a szomszédos Észtországgal.

 

(MR1-Kossuth)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó