Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Vége a szankcióknak, atomot és gázt kap Erdogan Putyintól

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2016-08-10 05:30:06

Törökország energiát, Oroszország pedig egy erős partnert kaphat, ráadásul a vele szemben álló NATO szövetségén belül. Ma már kétszer tartottak megbeszélést, de Szíriáról még egy újabb fordulóban tárgyalnak, rögtön a sajtótájékoztató után.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások után közös sajtótájékoztatót tartott szentpétervári találkozójuk után Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök. Korábban már tartottak egy rövid nyilvános megbeszélést újságírók előtt, de itt csak a tárgyalások céljairól beszéltek, valamint egymást méltatták. A keddi megbeszélés első fordulójáról itt olvashat.

Az orosz elnök többek között bejelentette, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat. Az orosz elnök szerint a két ország célja, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Putyin a Török-áramlat mielőbbi megépítését és aktiválást ígérte Erdogannak. Ez a törökök és az oroszok számára is jó üzlet lenne, ráadásul a vezetéket tovább akarják bővíteni Európa felé. Ígéret érkezett orosz részről továbbá Oroszország segítséget nyújt törökországi atomerőművek építéséhez.

Újságírói kérdésre, hogy hogyan képzelik el az együttműködést Szíriában, mindketten azt mondták, hogy a sajtótájékoztató után egy újabb megbeszélést tartanak a régiós politikáról külpolitikai tanácsadók részvételével. Putyin hozzátette, szerinte egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy közös célt találjanak Szíriában, ami mindkettőjük számára elfogadható. Jelenleg Oroszország Bashar el-Asszad rezsimjét támogatja folyamatos légicsapásokkal, míg a törökök az Asszad ellen harcoló felkelő csoportokat segítik.

A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó