Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Vége a Cassini haláltáncának

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2017-09-15 16:01:57

Magyar idő szerint pénteken 13 óra 55 perckor megszakadt a kapcsolat a közel 20 éve útjára indított Cassini űrszondával.

Egy hónap híján 20 évet töltött a világűrben az amerikai és az európai űrhivatalok (NASA és ESA) Cassini szondája. A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini–Huygens-űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini eredetileg négyévesre tervezett küldetését végül kétszer meg is hosszabbították.

A Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét, onnan fotókat is küldött haza. Az űreszköz az MTA szerint összesen 294 keringést hajtott végre a bolygó körül, 653 gigabájt adatot küldött, 7 új holdat fedezett fel a bolygó körül, összesen 453 ezer képet csinált, adatai alapján 3900-nál több publikáció készült.

Az űrszonda még áprilisban fogott bele a misszióját lezáró haláltáncba, vagyis abba a 22 körbe, amelyet a bolygó és gyűrűi közötti területen tett meg. Ennek végére került pont pénteken: a tudósok a rádiókapcsolat megszakadásából tudják, hogy a Cassini belezuhant a Szaturnusz atmoszférájába, és ott elporladt. Mindez a NASA szimulációján is látható.

A NASA még a haláltánc áprilisi kezdetekor tett közzé egy megható képet a misszióról. A fénykép április 12-én, 1,4 milliárd kilométerre a Földtől készült, és olyan, mintha az űrszonda búcsúzóul még "visszanézne" otthonára. Itt nézheti meg, hogyan néz ki a Föld 1 400 000 000 km-es távolságból.

Az űrszondához egy minioperát is írtak búcsúzóul.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Jó lesz idén a bor


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó