Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Vasárnap, 23:00: jön a választás eredménye

Szerző: Gábor János, – 2010-04-09 20:02:31

Vasárnap várhatóan 23 óra körül már 99 százalékos lesz az adatok feldolgozottsága, akkor tart majd sajtótájékoztatót az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának előzetes eredményeiről az Országos Választási Iroda - közölte Virág Rudolf, az OVI vezetője. A választási felkészülésről tartott sajtótájékoztatón Virág elmondta, hogy az OVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n a szavazás napján azonnal megjelenő adatok a választási folyamat átláthatóságát segítik, az oldalnak pusztán tájékoztatási szerepe van.

Hangsúlyozta: a választás eredményét a papír alapú jegyzőkönyvek alapján az illetékes választási bizottságok állapítják meg. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok állapítják meg, hogy a 176 egyéni választókerületből ki jutott mandátumhoz, a 20 területi választási bizottság a területi listás mandátumokról dönt, az Országos Választási Bizottság pedig az országos listás, úgynevezett kompenzációs mandátumokat "adja ki".

Virág Rudolf közölte: április 11-én a szavazókörök bezárását követően, a szavazatok összeszámlálása után rögzítik az adatokat a rendszerben és az interneten folyamatosan nyomon követhető az eredmények alakulása. Amint az adatok feldolgozottsága eléri a 99 százalékot (várhatóan 23 óra körül), sajtótájékoztatót tartanak, majd hétfőn négynyelvű gyorsjelentést adnak ki a választás előzetes eredményéről.

Az egyéni választókerületi jogi eredményeket a választási bizottságok hétfőn 16 óráig állapítják meg, az eredménymegállapító határozat elleni jogorvoslat határideje egy nap.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó