Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Varga Liviusszal elemeztük a tudományos rasszizmust

Szerző: Gábor János, KORONAcafé – 2014-03-21 11:44:00

A Quimby ütőse és dr. Magóné Gyöngyi is sokallja a cigányozást

A KORONAcafé mai műsora persze nem ment el az Antirasszizmus Világnapja mellett - olyannyira, hogy a stúdióban az Egyszer volt... c. dokumentumfilmmel gyakorlatilag nemzetközi ismertséget szerzett kalocsai tanárnővel, dr. Magóné Tóth Gyöngyivel és a Quimby fiatal művészeket évek óta nevelő zenészével, Varga Liviusszal is beszéltünk. Tudtunk nevetni is, pedig alapvetően nincs min.

„Nincs olyan, hogy ideális világ”

A kalocsai pedagógus nem értett egyet azzal a felvetésünkkel, hogy az idő előrehaladtával a társadalom mind nyíltabb más kultúrák és a tőle eltérő indentitású, nemzetiségű emberek iránt. Gyöngyi szerint tévedünk: a gyűlölet élénkebben él, mint valaha, ráadásul gyakorlatilag „intézményesítve”. A fejekben oly' élénken élnek sztereotípiák, hogy azok létéről tudomásunk sincs, amíg egy-egy elejtett mondatra fel nem hívják a figyelmünket. A maga részéről a tanár nem csak a szakterületébe vágó, történelmi zsidó kolóniák kapcsán végzett kutatómunkát - a DVD-n is megjelenő dokumentumfilmjét például tematikus tanrenddel látta el, így plusz lemez szól a kollégáinak a kiadványban. Ja, és alakul egy animációs kisfilm is, amit a Holokauszt Emlékév kapcsán készít, diákjaival:

Sztereotípiák a magyarokról: bajusz és pornó

Az Antirasszizmus Világnapján sajátos rendezvénysorozat is lesz, a fővárosban - a U-CARE (Urban Culture Against Racism in Europe) nemzetközi egyesülés révén fiatal művészek szárnyait tördelgette (nem írtam el) Varga Livius. A Quimby gerincoszlopát arról kérdeztük, hogy miért vállalta be az évekig (!) tartó pályaegyengetést, amely során inkább kellett visszahúzni az ötletektől elszállt fiatalokat, mintsem rángatni felfelé. A U-CARE célja a rasszizmus és diszkrimináció ellenes szemlélet formálása a városi kultúrán, médián és művészeteken keresztül - ebben támogatott művészeket Livius. Elmondta hogyan ríkatta meg kis híján egy hajléktalan családról készült fotó, valamint azt, hogy miért a bajusz és a pornó jut eszébe egy külföldinek a magyarokról. És mi bőszíti a legjobban? A tudományos alapokra helyezett rasszizmus!

fotó: [origo]

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó