Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Újabb súlyos megszorításokat szavaztak meg Görögországban

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-29 15:25:51

Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb, 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. A törvényhozásban 202 képviselő szavazott igennel, 80-an ellenezték a megszorításokat. Mindkét kormánykoalíciós pártnál támogatták a költségvetési szigorításról szóló törvényeket.


Az immár két éve tartó megszorítások után az újabb görög takarékossági csomag idén 3,2 milliárd eurós  megtakarítást irányoz elő. A kétnapos parlamenti ülés első, keddi napján elfogadták a takarékossági csomag első részét, és szerdán sürgősségi eljárással folytatják arról a szavazást.

A szigorítások miatt 400 millió euróval csökkennek a védelmi kiadások, és 400 millió euróval jut kevesebb az állami beruházásokra. A minisztériumok költségvetése 15 százalékkal lesz kisebb, illetve 12 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, továbbá 10 százalékkal olvad az önkormányzati vezetők bére. A megszorító csomag visszafogja a minimálbért, csökkenti a közalkalmazottak létszámát, rendelkezik majd a nyugdíjalapok összevonásáról és a gyógyszerészeti ágazat deregulációjáról. A kutatóintézetek összevonásával 56-ról 31-re csökken a számuk.

Az újabb támogatás, a 130 milliárd eurós mentőcsomag nélkül már márciusban csődbe mehet Görögország. Március 20-án körülbelül 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell Athénnak újrafinanszíroznia.

A görög adósságkezelő központ múlt pénteken hivatalosan is felajánlotta a magánbefektetőknek régi görög állampapírok 53,5 százalékos diszkont áron történő cseréjét új adósságpapírokra.

A görög parlament egy nappal korábban csütörtökön szavazta meg az adósságleírást a magánhitelezőkkel. A törvény ezzel megnyitotta az utat a kötvénycserére, amelynek révén a magánbefektetőkkel szembeni 206 milliárd eurós adósságot mintegy 107 milliárd euróval csökkentik.

Az adósságleírás része a héten elfogadott 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomagnak.

(MTI)

 

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó