Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Újabb esély úszott el Timosenko szabadon engedésére

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-04 15:21:12

Az ukrán képviselők elhalasztották a szavazást pénteken arról a törvénymódosításról, amely lehetővé tette volna a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő szabadlábra helyezését.


Timosenkót múlt hónapban hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélték. A bíróság bűnösnek találta abban, hogy a 2009-es orosz-ukrán gázszállítási megállapodások megkötésekor megsértette a törvényes eljárásokat, és csaknem 200 millió dolláros kárt okozott Ukrajnának.

A parlamenti képviselők olyan törvénymódosításról halasztották el a szavazást, amely kisebb gazdasági vétséggé fokozta volna le a volt kormányfő bűnét, és lehetővé tette volna szabadlábra helyezését.

Az ellenzéki vezető ártatlannak vallja magát, és azzal vádolja fő politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt, hogy így akarja őt távol tartani a jövő évi parlamenti választásoktól. Elítélése veszélybe sodorhatja Ukrajna uniós társult tagsági megállapodásának és a szabadkereskedelmi egyezménynek az aláírását.

A pénteki ülésnapon, amikor a törvénymódosításról második olvasásban szavaztak volna, ellenzéki képviselők körbevették az elnöki és a szónoki emelvényt, miután a parlamenti többség nem támogatta az általuk benyújtott törvénymódosítási javaslatot. Végül további egyeztetés céljából a szavazás elhalasztásában állapodtak meg a frakcióvezetők.

A parlament előtt a Julija Timosenko vezette Haza párt körülbelül négyszáz képviselője tüntetett.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó