Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Újabb elmeszakértők vizsgálhatják Breiviket

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-03 10:47:13

A norvég igazságszolgáltatás csütörtökön elutasította a tavaly július 22-i norvégiai támadások elkövetőjének, Andrers Behring Breiviknek a fellebbezését, aki nem volt hajlandó újabb pszichológiai vizsgálatnak alávetni magát. Egy korábbi szakértői vizsgálat szerint nem büntethető, de az oslói fellebbviteli bíróság szerint törvényes és legitim az első fokon eljáró bíróság intézkedése, amely második szakértői vizsgálatot rendelt el, tekintettel az első diagnózis körül kialakult vitára és bírálatokra. Ha az első szakértői vizsgálat eredménye beigazolódik, az valószínűleg mentesítené Breiviket a börtönbüntetés alól.


A jobboldali szélsőséges arra hivatkozva utasította el az újabb vizsgálatot, hogy az oslói bíróság a második szakértői vizsgálat elrendelésekor az orvosi titoktartás alá tartozó dokumentumokra alapozta döntését.

Egyébként a hivatalos szakértői vizsgálatoktól függetlenül megszólalt három pszichológus és egy pszichiáter, akiket Breivik megfigyelésével bíztak meg a börtönben. Ők azt közölték, hogy nem találtak nála elmebajra utaló jelet.

Az általuk levont és a sajtóban megszellőztetett következtetések nyomán újra fellángolt a vita a skandináv országban, ahol sokan megdöbbentek azon, hogy egy bűnelkövetőt, aki a tettét ilyen gondosan dolgozta ki, miért ne lehetne megbüntetni.

Az új, második szakvélemény várhatóan április 10-ig készül el, néhány nappal Breivik perének április 16. kezdete előtt. A multikulturalizmust és Európa "muzulmán megszállását" ellenző Anders Behring Breivik tavaly július 22-én pokolgépet robbantott a norvég kormány székházánál, majd munkáspárti fiatalokra lőtt az Oslo melletti Utoya szigetén. 77 embert ölt meg.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Leállt a Malév


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó