Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Új hírszerző ügynökség alakul a Pentagonban

Szerző: Korsós Éva, – 2012-04-24 13:44:36

Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő szerint az új szolgálat a már meglévő katonai hírszerző szolgálat alapjain fog felépülni.


A Pentagonban zajló átszervezések részeként új kémszolgálatot hoznak létre az Egyesült Államokban abból a célból, hogy növeljék a védelmi minisztérium szerepét az országot érő fenyegetésekkel kapcsolatos információszerzésben - adta hírül kedden honlapján a The Wall Street Journal című amerikai napilap.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő elmondta, hogy az új szervezet inkább a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyfajta kiegészítőjeként, semmint annak versenytársaként tevékenykedik majd.

A Pentagon ellenőrzése alatt eddig is működő amerikai katonai titkosszolgálat (DIA) harcászati és műveleti hírszerzésre összpontosít, és elsősorban a háborús övezetekben szolgáló harci alakulatokat látja el fontos információkkal. Az új szervezet ennél kiterjedtebb tevékenységet fog végezni, és az Egyesült Államokra a háborús zónákon kívül leselkedő veszélyeket, fenyegetéseket - Irántól a globális terrorizmuson át a tömegpusztító fegyverekig - deríti fel.

Az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) egy 2011-es katonai tanulmányban már felhívta a figyelmet arra, hogy szükség van a védelmi minisztérium hírszerzéssel kapcsolatos erőfeszítéseinek bővítésére.

Az új szolgálat feladatairól csak nagy vonalakban lehet tudni. A már idézett védelmi tisztségviselő elmondta, hogy a szervezetet a Pentagon meglévő büdzséjéből finanszírozzák, működéséhez az átszervezések révén nincs szükség új munkaerőre. Mint hozzátette, a Pentagonban lényegében a DIA hatékonyságának növelését célzó döntés született.

(hirado)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó