Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

TU-154-es vitte sírba a lengyel elnököt!

Szerző: Gábor János, – 2010-04-10 12:55:06

Repülőszerencsétlenségben meghalt a Katynba tartó teljes lengyel delegáció a nyugat-oroszországi Szmolenszkben, köztük Lech Kaczynski lengyel elnök.

A földbe csapódott a lengyel elnököt szállító repülőgép az oroszországi Szmolenszk repülőtere közelében. A gépen utazott Lech Kaczynski elnök és felesége, egyikük sem élte túl a tragédiát. Az AP hírügynökség szerint rajtuk kívül a lengyel központi bank vezetője, a vezérkari főnök, a kabinetfőnök és a kormányzat több fontos tagja is a Tu-154-es gépen volt.

A TU-154-es roncsai
A TU-154-es roncsai

A szmolenszki tartományi kormányzó azt mondta az orosz televíziónak, hogy senki nem élte túl a szerencsétlenséget. „Leszálláshoz készülődve a lengyel elnököt szállító repülőgép másfél kilométerre a repülőtértől beleütközött a fákba és a földbe csapódott – közölte. A BBC információi szerint a gépen 132-en voltak, köztük a teljes lengyel delegáció, fontos kormánytagok, és politikusok. (Az utaslistát erre a linkre kattintva elérheted.) Donald Tusk lengyel miniszterelnököt értesítették a szerencsétlenségről, a BBC tudósítója szerint a kormányfő könnyekben tört ki, amikor meghallotta a hírt.

Lech Kazcynski
Lech Kazcynski

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tragédiát. Annyi biztos, hogy a szmolenszki repülőtér közelében nagyon nagy volt a köd, és egyes források szerint a gépet Moszkvába akarták irányítani, a pilóta - eddig ismeretlen okok miattt - mégis megpróbálkozott a leszállással. A Vesztyi 24 hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésben látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. A tüzeket oltják a még mindig sűrű ködben.A hatvanas években készült, szovjet Tu-154-es géppel már korábban is voltak problémák. 

Nemzetközi hírcsatornák felvételei a baleset helyszínéről:


Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Putyin kormányfő áll.

Kaczynski elnök Katinyba (Katin) készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni. A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak ugyanott megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kacvzynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Blikk

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó