Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Továbbra sem lehet ittasan bicajozni Szlovákiában

Szerző: Bneu Edina, – 2012-10-26 15:21:47

Továbbra is marad a zéró tolerancia elve a kerékpárosoknál, miután a szlovák parlament nem fogadta el a Híd párt módosító javaslatát. Egy kormánypárti képviselő szerint viszont a rendőrség amúgy sem alkalmazza a zéró toleranciát.A javaslattal a közúti közlekedésről szóló törvényt szerették volna módosítani, a terv szerint 0,5 ezrelékre emelték volna a toleranciaküszöböt. A 132 jelenlévő képviselőből azonban csupán 40-en szavaztak igennel, és az sem segített, hogy a Híd végül 0,3 ezrelékre csökkentette a határt. 


„Ez az érték érvényes felső határként az EU tagállamainak többségében, még a gépjárművek esetében is” – érvelt Andrej Hrnčiar, a Híd szlovák képviselője. Bugárék szerint az említett alkoholkoncentráció nem veszélyes, amit az általuk megrendelt elemzés is bizonyít.
Amennyiben elfogadták volna a Híd javaslatát, egy átlagos férfi kerékpáros például 1 liter 10 százalékos sör, vagy 3 deci fehérbor, netán 8 centi 40 százalékos tömény elfogyasztása után is felpattanhatna a bringára. 
A nőknél ugyanez 6 deci sör, 2 deci fehérbor, vagy féldeci tömény alkohol elfogyasztását tette volna lehetővé bicajozás előtt-közben.
Bugárék hangsúlyozták, hogy nem propagálni szeretnék az utazás közbeni alkoholfogyasztást, és az alkoholos befolyásoltság alatt vezető sofőrök szigorú büntetése mellett vannak, ám úgy vélik, a kerékpárosoknál megengedhető lenne némi tolerancia. 
Jaroslav Baška (Smer), a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint viszont olyan törvénye van az országnak, amilyet a társadalom megérdemel. „A javaslat a kerékpárosok fölösleges megkísértése. Ha elfogadnánk, nem csökkentené a balesetek számát, inkább ellenkezőleg” – véli a kormánypárti képviselő, aki szerint nem jött el a kivételek ideje. 
Baška szerint ugyan hivatalosan zéró tolerancia van érvényben, ám a rendőrség szerinte a sofőrök és kerékpárosok esetében is szemet huny 0,3 ezrelékig.
„Hogy miért is nem iktatjuk törvénye akkor a 0,3 ezreléket? Nos, ha törvénybe foglalnánk, hogy 0,3 ezrelék a határ, megváltozna a helyzet. Most, hogy az az ember úgy tudja, zéró a tolerancia, azt másképp kezeli, mintha 0,3 ezrelék lenne a határ’ – bölcselkedett a képviselő.
(bumm.sk)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó